WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ZOVEELSTE POGING VVE’S SCHIEDAM-GROENOORD AAN WARMTENET TE KRIJGEN

SCHIEDAM- Opnieuw is tot laat gesproken met VvE-bestuurders uit Schiedam-Groenoord over de keuzes en complexiteit rondom de overstap op het warmtenet. De leiding van het project Nieuwe Energie voor Groenoord bracht de VvE’s op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volgens projectleider Laetitia Ouillet (‘Ik twijfel of ik een man of vrouw ben’) waren er veel vragen, soms wat emoties, maar van begin tot eind zou het een goed gesprek zijn geweest.

Bijna tien particuliere VvE’s tonen massieve weerstand tegen de overstap. De gesprekken worden gevoerd met de besturen van alle VvE’s zonder woningen van Woonplus, de woningcorporatie die een van de drijvende krachten achter het warmtenet is. Deze particuliere VvE’s willen alleen een gratis energieadvies.

Er wordt nog steeds gehoopt dat ook de eigenwoningbezitters in Groenoord zullen aansluiten op het warmtenet van Eneco. Anders is het warmtenet onrendabel. Hiervoor moet door de eigenwoningbezitters een extra hypotheek worden afgesloten met een rente van 1,2% en een looptijd van 30 jaar. Voor galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden. Dertien VvE’s in Groenoord, waaronder het Bachplein met vijf grote flats, Schubertplein en de drie Z-flats, hebben in 2021 al aangegeven geen aansluiting op het warmtenet te willen.

Drie jaar geleden ontdekte de OuderenPartij Schiedam (OPS) in een brief aan de Kamercommissie voor EKZ en BZK dat er werd gezocht naar een ‘wettelijk breekijzer’ om bewoners te dwingen van het aardgas af te gaan. Dit pleidooi werd gesteund door het G40-stedennetwerk, bestaande uit veertig (middel)grote steden, waaronder Schiedam. Eerder had het stadsbestuur van Schiedam toegezegd dat het van gas af gaan altijd vrijwillig zou zijn, maar in de voortgangsrapportage van het project Nieuwe Energie voor Groenoord van april vorig jaar werd aangegeven dat er nog veel ingrijpender wijzigingen nodig zijn om VvE’s van het aardgasnet te krijgen.

5 gedachten over “ZOVEELSTE POGING VVE’S SCHIEDAM-GROENOORD AAN WARMTENET TE KRIJGEN

  1. Het handjeklap spelletje met denk is toch niet zo gegaan als men dacht.
    Ben benieuwd als het hele idiote ‘van het gas af’ plannetje een mislukking wordt het moslim bejaardentehuis er nog komt.
    Die nep Nederturk van Baarle zal wel flink bale.

    1. Ja , die van Baarle heeft duidelijk een aardje naar zijn vaartje ……………….Een Kroaat vertelde mij eens dat iedere Turk onder zijn witte shirt , een rood shirt met de afbeelding van de halve Maan en een ster draagt ……………….

    1. De O.Z.B. moet wel weer flink omhoog om de tot nu toe gemaakte onkosten voor deze mislukking te financiëren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *