WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

1.000 EURO VEILIGHEIDSMAATREGELEN OMWONENDEN AZC DORDRECHT

DORDRECHT- De omwonenden van het geplande nieuwe Asielzoekerscentrum (Azc) in Dordrecht hebben eerder deze week de toezegging gekregen voor een tegemoetkoming tot 1.000 euro per huishouden voor veiligheidsmaatregelen. Dit besluit, op initiatief van de Fractie Van Waardhuizen (met steun van FvD, BVD, VSP, Op ons Eiland, CDA, Fractie van Leeuwen, VVD en de CU-SGP), komt na aanhoudende zorgen vanuit de buurt over de politieke besluitvorming en de impact op hun woongenot. De veiligheidsmaatregelen zullen zich concentreren op het hang- en sluitwerk van woningen. De situatie bij andere Azc’s in het land heeft deze gevoelens versterkt. De gemeente heeft erkend dat het uitvoeren van een veiligheidsscan alleen niet voldoende is om de onrust weg te nemen. Met deze actie hoopt de Dortse gemeenteraad het vertrouwen van de bewoners te herstellen en te laten zien dat hun stem telt in de besluitvorming die hun dagelijks leven beïnvloedt. Tegen de tegemoetkomeng zijn: GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Denk, Gewoon Dordt, SP, en de Fractie van der Spoel.

Overlast in Azc’s wordt op verschillende manieren gemeten en geregistreerd. De politie houdt statistieken bij van incidenten die verband houden met azc’s, zoals diefstal, geweldsdelicten en andere strafbare feiten. Bewoners en medewerkers kunnen meldingen doen bij de gemeente over zaken als afval, overlast en verkeersveiligheid. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) registreert – naar eigen zeggen – alle incidenten die de veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid op een locatie raken. Dit omvat overtredingen van huisregels, verstoringen van de openbare orde of het plegen van strafbare feiten.

Volgens de eigen gegevens van het COA is circa 7% van de bewoners van een Azc betrokken bij een incident zoals verbale en non-verbale agressie en geweld. Van de asielzoekers in azc’s en noodopvang werd 3% verdacht van een misdrijf. De verdenkingen van een misdrijf gingen in meer dan 75% van de gevallen om diefstal. Van alle verdachten in Nederland in 2021 (147.540) was 1% een COA-bewoner. Met de toename van het aantal asielzoekers in de opvang (39%), is ook het aantal incidenten toegenomen (42%) ten opzichte van een jaar eerder.

Ter vergelijking: Volgens een artikel van Quest worden van de autochtone Nederlanders jaarlijks zo’n 88 op elke 10.000 mensen verdacht van een misdrijf. Dat is 0,88%. Waarschijnlijk ligt het aantal dat daadwerkelijk wordt veroordeeld en dus inderdaad schuldig is nog lager.

Eén gedachte over “1.000 EURO VEILIGHEIDSMAATREGELEN OMWONENDEN AZC DORDRECHT

  1. Met deze actie laat de gemeente zien dat die Midden Oostenpiepeltjes en Oostblokkers echt niet te vertrouwen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *