HOEK VAN HOLLAND– Momenteel ervaart Nederland een opmerkelijk koude dag, terwijl de gevestigde media u vertellen over ‘de opwarming van de aarde’ en de vermeende invloed van de mens daarop, ervaart Nederland ondertussen een uitgesproken koude junidag. Meteorologen van Weerplaza rapporteren een temperatuur van slechts 11 graden in Hoek van Holland, terwijl Weeronline een maximum van 14 graden Celsius aangeeft. Buienalarm Rotterdam voorspelt voor onze regio temperaturen tussen de 9 en 15 graden voor de komende 24 uur.
Toch betreft het hier geen extreem weer, want de koudste 10 juni ooit gemeten in Nederland was in 1927, met een temperatuur van slechts 2,2 graden Celsius. Juni wordt doorgaans als een zomermaand beschouwd, maar de natste 10 juni was die van 1935, toen 20,2 mm neerslag viel.
Het huidige weerbeeld is wisselvallig, met zonnige perioden afgewisseld door regen, wat de temperaturen verder kan drukken. Klimaatactivisten beweren nu dat lokale weersomstandigheden niet direct correleren met globale klimaattrends, die over langere perioden en wereldwijd gemeten worden, maar is zoiets wel mogelijk?
Wereldwijd worden de temperaturen per land pas enigszins nauwkeurig gemeten sinds halverwege de negentiende eeuw. Pas vanaf 1979 zijn satellietmetingen beschikbaar, maar het KNMI heeft in 2016 wel historische temperatuurreeksen aangepast, wat leidde tot het vervallen van enkele hittegolven van voor 1951. Deze aanpassingen raken de betrouwbaarheid van de methodologie. Critici verdenken het weerinstituut in Den Bilt van een poging, op basis van vervalste data, om een hedendaagse opwarming alsnog ‘aan te tonen’. Dat wordt nu extra lastig, omdat we merkbaar een van de koudste perioden beleven in een zomermaand.
Ik wou dat die klimaatgekkies gelijk hadden, een beetje warmte kunnen we immers wel gebruiken.
Ik maak me drukker om Rusland en de vele bedreigingen dan hogere temperaturen.
Mijn cv staat altijd aan, maar ik heb nog nooit gehad dat hij ’s ochtends aanspringt om de kou uit de lucht te halen (hij staat ingesteld op 20.5C). Als ik het ’s ochtends toch te fris vind, kan ik misschien de thermostaat wat eerder aanzetten of de temperatuur ’s nachts wat lager zetten. Dan gaat hij ’s ochtends wat harder werken om het huis weer lekker warm te krijgen. Het is altijd even kijken wat het beste werkt: lekker warm zitten zonder te veel te stoken….. in JUNI!!.