WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘11% ROTTERDAMSE STUDENTEN HEEFT ALCOHOL- EN DRUGSPROBLEEM’

ROTTERDAM- Het ‘Preventie- en handhavingsplan alcohol en andere drugs’ is door de gemeente Rotterdam aangepast om zich meer te richten op volwassenen. Het gaat om een langetermijnplan tot en met 2027, dat eerder deze week is goedgekeurd door de gemeenteraad. De maatregelen voor volwassenen bestaan onder andere uit het herkennen van problematisch alcohol- en drugsgebruik en het vergroten van het bewustzijn hierover. Daarnaast krijgen volwassenen passende en laagdrempelige hulp. Ook wordt er gefocust op studenten (dus hbo en wo), omdat 11% van de studenten behoort tot de categorie ‘zware drinker’ en de gemeente ziet een stijging van het gebruik van xtc, cocaïne en ketamine. Voor deze doelgroep is er een nieuwe strategie bedacht samen met studentenverenigingen, het onderwijs en het Trimbos Instituut.

Rotterdam werkt sinds 2009 met een integrale aanpak om het alcohol- en middelengebruik onder jongeren te verminderen. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan het voorkomen van gebruik, maar ook aan het versterken van de weerbaarheid van kinderen en jongeren. Bovendien wordt de inzet voor kinderen en jongeren versterkt.

De gemeente meldt dat het alcohol- en drugsgebruik van jongeren tot 23 jaar is afgenomen sinds 2017. Het aantal scholieren in het voortgezet onderwijs dat zegt ooit alcohol te hebben gedronken, zou ook zijn gedaald. Ook het aantal comazuipers (per keer 5 glazen of meer drinken) en jongeren dat ooit softdrugs heeft gebruikt, is minder geworden, volgens de gemeente.

Al 12 jaar wordt het alcohol- en middelengebruik van Rotterdamse jongeren in de gaten gehouden door de gemeente. Zo worden trends opgespoord en kunnen er snel, samen met partners, maatregelen worden genomen. Onder meer de opkomst van snus (nicotinezakjes) is bijvoorbeeld vlug opgemerkt en heeft Youz verslavingszorg dit in zijn preventieve programma’s verwerkt, maar de Rotterdamse aanpak gaat verder. De gemeente wil een samenhangende aanpak, omdat dit effectiever zou zijn dan losse maatregelen. De aanpak richt zich daarom niet alleen op de jongeren zelf, maar ook op de opvoeders en de professionals. Daarbij wordt er rekening gehouden met preventie en handhaving in de thuissituatie, op school en de beschikbaarheid van alcohol en drugs in de vrije tijd, zoals in de horeca en op de sportvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *