WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘BOOT MET 70 VLUCHTELING NIET IN VOORHAVEN MAASSLUIS’

MAASSLUIS- Bewoners van de Helderingstraat en omgeving moeten rekening houden met de komst van een boot vol vluchtelingen nabij hun huizen. Een raadsmeerderheid lijkt niets te voelen voor het afmeren van het beoogde schip in de Voorhaven. Redenen hiervoor zijn onder andere de aanwezigheid van een bestaand AZC, de hinder voor de bedrijvigheid en het negatieve beeld dat vluchtelingen bij binnenkomst via het water zouden geven.

Tijdens de commissievergadering van gisteravond kwam de Noordgeer als optie 2 in beeld. Optie 3 betreft het water bij de gemeentewerf, recht tegenover het kerkeiland. Optie 4 is de Govert van Wijnkade, nabij werf De Haas, maar deze laatste ligplaats blijkt het minst populair onder de volksvertegenwoordigers.

Het jarenlang gebruik van newspeak, zoals ‘statushouders’ in plaats van ‘vluchtelingen’ en ‘vluchtelingen’ in plaats van ‘asielzoekers’, zorgde voor verwarring door zowel het stadsbestuur als de commissieleden. Toch werd dit gebrek aan feiten geen moment erkend.

Ondertussen staat in Den Haag een nieuw kabinet in de steigers. Het onlangs door PVV, VVD, NSC en BBB gesloten hoofdlijnenakkoord laat er geen misverstand over bestaan: invoering van een tijdelijke asielcrisiswet, intrekking van de spreidingswet, een asielbeslisstop, gedifferentieerde en sterk versoberde opvang, zoveel mogelijk uitzettingen en een verbod op voorrang voor vluchtelingen bij huisvesting.

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) is niet onder de indruk van de afspraken van het nieuwe kabinet en gelooft niet dat deze snel in praktijk kunnen worden gebracht door de beoogde minister Marjolein Faber (PVV). Hij wil daarom doorgaan met het huisvesten van 70 vluchtelingen op een boot. Kuiper heeft een raadsmeerderheid aan zijn kant, met uitzondering van Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis, die mordicus tegen zijn.

Dinsdag 9 juli besluit de gemeenteraad over de boot en de locatie.

2 gedachten over “‘BOOT MET 70 VLUCHTELING NIET IN VOORHAVEN MAASSLUIS’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *