WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

2 JAAR CEL VOOR HULP BOMLEGGER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De rechtbank heeft de 27-jarige Viangelo N. uit Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor zijn rol in de bomaanslag aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen-Holy (Hooglede). De aanslag, die plaatsvond op 12 december, resulteerde in aanzienlijke schade aan een woning, maar er vielen geen gewonden. De rechter vindt dat N. zich desondanks, samen met zijn mededaders, hiermee schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstige vorm van bedreiging van de bewoner en diens gezin met jonge kinderen. Het tot ontploffing brengen van een explosief bij een woning is een zeer ernstig en intimiderend feit.

N., die als chauffeur werkte voor de bommenlegger, is schuldig bevonden aan het medeplegen van de explosie en het beschadigen van eigendommen. Hij heeft de dader naar de plaats delict vervoerd, wat bijdroeg aan de uitvoering van de aanslag. De loodgieter, wiens woning het doelwit was, had eerder al te maken gehad met vergelijkbare incidenten.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat N. en een medeverdachte afspraken hadden gemaakt om als chauffeur te dienen voor de ontploffing, waarvoor N. 300 euro zou ontvangen. Het verweer van de advocaat van N., dat zijn cliënt geen wetenschap had van de bomaanslag, is door de rechter verworpen. Voorkennis leidt de rechtbank af uit het feit dat gecommuniceerd is over het ‘zetten’ van iets, het ophalen van dit ‘iets’ in Maassluis en de beloning. Weliswaar blijkt uit het chatgesprek dat de medeverdachte degene was die contact onderhield met de opdrachtgever, maar voor het overige is de communicatie tussen N. en de medeverdachte over het plan en de uitvoering daarvan gelijkwaardig van karakter.

De rechtbank gaat ook voorbij aan het verweer van de verdediging dat N. zou zijn teruggekomen op het door hem en de medeverdachte gemaakte plan en de auto zou hebben afgegeven. Het dossier bevat geen aanknopingspunten voor dit scenario en uit de tussen N. en de medeverdachte gewisselde chatberichten blijkt ook in het geheel geen twijfel over het plan. Komt nog bij dat N. over dit door de verdediging opgeworpen scenario niets zelf heeft verklaard.

Deze aanslag volgde op een mislukte poging de dag ervoor, waarbij een onbekende dader een pakket explosieven achterliet bij hetzelfde pand. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft deze bom veilig laten ontploffen in de Broekpolder. De politie zet het onderzoek voort en heeft een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden.

Naast de gevangenisstraf heeft de rechtbank ook bijzondere voorwaarden opgelegd als onderdeel van de voorwaardelijke straf. De zaak blijft in onderzoek, en de politie hoopt met hulp van getuigen meer licht op de zaak te kunnen werpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *