WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ZIEKENHUIS SCHIEDAM STRIJDT TEGEN VOEDSELVERSPILLING

voedsel 4SCHIEDAM- Op de geriatrische afdeling van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam serveren de zorgassistenten sinds kort kleinere maaltijden aan patiënten. Het gaat om een proef waarbij wordt geprobeerd voedselverspilling tegen te gaan.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis waren de porties voor dementerende ouderen, vanwege hun beperkte eetlust, voorheen te groot. Daardoor werden veel warme maaltijden bijna onaangeroerd weggegooid. Uit de eerste resultaten van de proef blijkt nu dat de kleinere porties voor de ouderen overzichtelijker zijn, waardoor de verleiding om te eten juist wordt vergroot en ze daardoor over het algemeen beter zijn gaan eten.

De proef maakt onderdeel uit van een veel groter experiment waarmee de eigenaar van het ziekenhuis -de Sint Franciscus Vlietland Groep- vorig jaar al is begonnen. Op zeven afdelingen in het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis wordt de eetbehoefte van patiënten vooraf geïnventariseerd, hierdoor wordt tot 10 procent minder voedsel na afloop weggegooid. Dit zou op jaarbasis een besparing van tussen de 35.000 tot 40.000 euro opleveren. In Rotterdam is de proef zo succesvol dat deze binnenkort wordt uitgebreid naar alle twaalf afdelingen van het ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *