WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘27% INWONERS SCHIEDAM BEHEERST NEDERLANDSE TAAL ONVOLDOENDE’

SCHIEDAM- Een op de drie inwoners van Schiedam-Oost en -Nieuwland beheersen de Nederlandse taal onvoldoende en de maatregelen die het college voorstelt om dit probleem aan te pakken zijn weinig effectief en zelfs riskant, signaleert Damien van der Zwan van de fractie LOS. Van der Zwan: “Wij vinden dat de huidige aanpak van laaggeletterdheid tekortschiet. Het uitvoeringsprogramma stelt dat het acceptabel is dat 27% van de mensen een taalachterstand heeft, maar dat lijkt ons erg hoog. Schiedam heeft meer dan 80.000 inwoners, en dat aantal zal in de toekomst nog toenemen. Van al die mensen spreekt ongeveer een derde geen goed Nederlands. Dat zijn 26.000 mensen. Is dat niet schokkend? In Nieuwland en Oost is de situatie nu al veel slechter dan de gestelde norm. Uit de documenten blijkt dat de veranderingen die dit uitvoeringsprogramma met zich meebrengt pas over 20 jaar zullen leiden tot een gelijk niveau van taalvaardigheid in Nieuwland en Oost als in de rest van Schiedam. Pas over 20 jaar! Dat betekent dat Nieuwland en Oost pas over 20 jaar binnen de 27% norm vallen. Laat dat even op u inwerken.”

De wethouder die verantwoordelijk is voor dit dossier, Doğukan Ergin van Denk, laat veel van de kritiek van LOS onweersproken en geeft aan dat hij weinig anders kan doen. Ergin: “Hier is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid, van het college, maar ook van de partners die we nodig hebben om de opgave in de wijken aan te pakken. Die partners zijn nu betrokken. Dat gaan we verder uitwerken, maar dit is niet iets wat we alleen als college kunnen oplossen.”

LOS ziet hierin een gevaar schuilen. Van der Zwan: “Ik wil voorkomen dat er straks 12 partners zijn, waarvan één het college, en dat die andere 11 partners samen iets gaan beslissen en dat het college zegt; ja sorry, het was een stemming van 11 partners en wij moeten hier aan meedoen. Dat wil ik wel voorkomen. Wij zijn hier allemaal gekozen om besluiten te nemen over Schiedam, die ingrijpend zijn voor Schiedam. De andere 11 partners zijn niet democratisch gekozen.”

5 gedachten over “‘27% INWONERS SCHIEDAM BEHEERST NEDERLANDSE TAAL ONVOLDOENDE’

  1. Vind dat percentage nog meevallen. Als ik noodgedwongen op de Nolenslaan moet zijn hoor ik amper 10% Nederlands.
    Dat komt dan vooral van de mensen van Irado die de straat schoonhouden. Verder nog wat in de enkele Nederlandse zaak.

  2. Hebben Schiedammers over het algemeen wel eens de Nederlandse taal beheerst ? De meeste stammen van alcoholisten af , die constant met een dubbele tong spraken ……………

    1. Jaap heeft toch weer eens gelijk zie ik , je wilt nog steeds het braafste jongetje van de klas zijn ; Wordt nou eindelijk eens een keer volwassen joh ! ipv. altijd zo kinderachtig te reageren ……………………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *