WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VVD-BURGEMEESTER VLAARDINGEN ZEI NEE TEGEN (NOG MEER) ASIELZOEKERS

VLAARDINGEN- Volgens burgemeester Bert Wijbenga (VVD) is de gemeente Vlaardingen afgelopen vrijdag per brief benaderd door staatssecretaris Eric van der Burg (VVD), waarin hij met klem verzocht om opvangplekken voor asielzoekers te creëren vanaf 23 september. Wijbenga heeft echter geweigerd om aan dit verzoek te voldoen, omdat Vlaardingen al genoeg heeft gedaan voor de huisvesting van 1000 Oekraïners. De weigering was ook niet zo moeilijk, Wijbenga: ‘Gelukkig hebben andere gemeentes wel noodopvangplekken kunnen regelen.’

De aanleiding voor de brief van Van der Burg is de enorme toestroom van asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat overvol raakt door het open grenzenbeleid van de EU. Van der Burg wil de grenzen echter niet sluiten, maar vroeg de burgemeesters om voor zaterdag 450 extra bedden en voor maandag nog eens 750 te leveren. Een groot deel daarvan is bestemd voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. In Ter Apel melden zich deze maand soms meer dan 250 mensen per dag aan voor asiel.

De VVD, de partij van zowel Wijbenga als Van der Burg, heeft in haar nieuwste verkiezingsprogramma een aantal maatregelen voorgesteld om de asielproblematiek aan te pakken. Zo wil de partij de EU buitengrenzen beter bewaken, het VN-Vluchtelingenverdrag en het Dublinverdrag aanpassen, en uitzonderingen bedingen op EU-beleid, net als Denemarken. Tegelijkertijd wil de VVD zelf asielzoekers uitnodigen om naar Nederland te komen, bijvoorbeeld uit landen en regio’s met veel vluchtelingen. Voor die nationaliteiten vervalt dan het recht om asiel aan te vragen.

De VVD is al jarenlang een van de grootste en meest invloedrijke partijen in de Nederlandse politiek. De partij van premier Mark Rutte zit sinds 2010 in alle opvolgende kabinetten en heeft een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van het beleid op verschillende terreinen, waaronder het asielbeleid. Van der Burg (‘Meer plekken voor asielzoekers’) staat op plaats nummer 4 van de kandidatenlijst van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in november.

2 gedachten over “VVD-BURGEMEESTER VLAARDINGEN ZEI NEE TEGEN (NOG MEER) ASIELZOEKERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *