WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KERSTCONCERT BIJ KAARSLICHT MAASSLUIS

MAASSLUIS-Met een kerstconcert op zaterdag 19 december wordt het traditionele jaarlijkse concertprogramma van de Grote Kerk Maassluis afgesloten. Traditioneel, want bijna vijftig jaar geleden – in 1968 – stelde Feike Asma de Orgelcommissie Groote Kerk Maassluis samen, met als eerste doel een jaarlijkse orgelconcertserie te organiseren.

Garrels-orgelVandaag de dag is nog steeds de basis te zien die daarvoor werd gelegd: als start een Paasconcert, daarna een Jan Zwart Herdenking, een Bach-concert, een verzoekprogramma en – als afsluiting – een Kerstconcert.

Na de orgelrestauratie in 1978 werd toestemming verkregen de monumentale Kerk uit 1639 bij kerstconcerten voortaan te verlichten door talrijke kaarsen in – eveneens eeuwenoude – koperen kroonluchters.
Sindsdien worden de kerstconcerten door de Orgelcommissie als ‘Kerstconcert bij Kaarslicht’ aangekondigd. En al wordt de naamgeving door andere concertgevers gretig (en vaak ongevraagd!) overgenomen: het ‘Kerstconcert bij Kaarslicht in de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis’ is en blijft, wat naam en samenstelling betreft, uniek.

Kaarslicht, orgelwerken uit vorige eeuwen, maar ook bewerkingen van meer recente datum: u ziet en hoort het allemaal tijdens het Kerstconcert bij Kaarslicht op zaterdag 19 december 2015. De klankrijkdom van het befaamde Garrels-orgel heeft Jaap Kroonenburg opnieuw geïnspireerd een afwisselend programma samen te stellen: dit keer met werken van Balbastre, Guilmant, Collot en Vierne. Het programma wordt – ook door Feike Asma zelf ingevoerd – omlijst door kerstbewerkingen van Jan Zwart en Feike Asma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *