WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘31% BEWONERS ROTTERDAMS ASIELSCHIP START ALVAST INBURGERING’

ROTTERDAM- Het stadsbestuur van Rotterdam presenteert met trots de resultaten van het inburgeringsbeleid in 2023. Volgens de Rotterdamse monitor inburgering zijn er aanzienlijke stappen gezet om nieuwkomers te helpen integreren en participeren in de maatschappij.

Een van de belangrijkste mijlpalen was het behalen van de taakstelling voor het huisvesten van vluchtelingen. In 2023 zouden meer vluchtelingen dan ooit tevoren zijn doorgestroomd naar werk of opleiding (aantallen worden niet genoemd). Vooral jonge inburgeraars zouden de kans hebben gegrepen om hun opleiding te starten en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, beweert het stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk).

Het stadsbestuur in de loftuiting over het eigen beleid: ‘Hoewel de wet pas in 2022 van kracht werd, hebben de inburgeraars 3 jaar de tijd om zich in te burgeren. De verwachting was dat het aantal volledig ingeburgerde personen nog beperkt zou zijn. Desondanks heeft 31% van de vluchtelingen die verblijven op de doorstroomlocatie ferry Silja Europa (sinds juli 2023) deelgenomen aan het Vroege Start-programma. Dit programma biedt hen de mogelijkheid om alvast met hun inburgering te beginnen voordat ze definitief worden gehuisvest.’

Het stadsbestuur benadrukt dat maatwerk belangrijk is. De inburgeraar staat centraal, en er wordt nauw samengewerkt met taalaanbieders, Vluchtelingenwerk, regiogemeenten en consulenten. Het combineren van taalverwerving en werkgelegenheid ‘blijft een uitdaging’, zo wordt tussen de regels door erkent.

In de periode van 2013 tot 2023 zijn er diverse kenmerken waargenomen bij vluchtelingen die in Rotterdam met voorrang op een sociale huurwoning zijn gehuisvest.

Er is een vrij consistente verdeling in geslacht waarbij mannen vaker voorkomen dan vrouwen. In 2013 waren er 161 mannen gehuisvest tegenover 126 vrouwen. De grootste groep vluchtelingen valt binnen de leeftijdscategorie van 30 tot 54 jaar. Deze groep vertegenwoordigt een fors deel van de totale populatie. Vluchtelingen komen uit diverse landen, met een opmerkelijke aanwezigheid van mannen uit Syrië en Eritrea. In 2023 waren er bijvoorbeeld 421 vluchtelingen uit Syrië en 281 uit Eritrea. Alleenstaanden mannen vormen de grootste groep onder de vluchtelingen, gevolgd door gezinsherenigers en gezinsleden.

Deze cijfers van de gemeente geven inzicht in de demografische samenstelling van vluchtelingen en kunnen Rotterdamse raadsleden helpen bij het vormgeven van integratiebeleid en huisvestingsstrategieën.

3 gedachten over “‘31% BEWONERS ROTTERDAMS ASIELSCHIP START ALVAST INBURGERING’

  1. Dus 69% heeft er dus maling aan om zich enigzins aan te passen en om de Nederlandse taal te leren. In 2023 zijn er meer vluchtelingen naar werk of opleiding doorgestroomd dan ooit tevoren. Althans dat wordt beweerd.
    Aantallen worden niet bekend gemaakt.
    Van 2 naar 4 is een stijging van 100 % maar dat blijft geheim.

    1. Als je stelen uit winkels, door gelukzoekertjes, in nabijgelegen steden of dorpen ziet, dan kom je i.d.d. aan 10% of zelfs meer.
      Of bedoel je het personeel wat in zo vakantiepark werkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *