WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OUD-BURGEMEESTER WIL SPOELINGSCHOUW SCHIEDAM IN DE VAART

SCHIEDAM- In Schiedam nadert de restauratie van de enig overgebleven spoelingschouw zijn voltooiing. Het is een moment van beslissing over de manier waarop dit unieke schip opnieuw een plek zal vinden in het stadsbeeld. De gemeente werkt samen met verschillende partijen aan een plan om de schouw weer varend te maken, zodat het verhaal van het jeneverproductieproces nog beter verteld kan worden. Een gedeelte van de roef wordt ingericht met zitplaatsen voor kleine groepen, wat zorgt voor een authentieke vaarervaring.

Na een oproep via een petitie in 2021, heeft de gemeente besloten de schouw te restaureren, mede door de grote betrokkenheid bij de boot en haar rol in de geschiedenis van de Schiedamse jenever. Het belang van een authentieke restauratie is toevertrouwd aan de Stichting Restauratie Werkplaats in Schiedam.

De terugkeer van de schouw in het stadsbeeld van Schiedam moet passend zijn. Hert doel is het verhaal van de schouw zichtbaar te maken in de binnenstad. De voorkeur gaat uit naar een plaats in het water in plaats van op de kade, zodat bezoekers de werking van de schouw kunnen ervaren.

Verschillende stedelijke instellingen hebben initiatieven genomen voor een passende functie van de gerestaureerde schouw. Onder leiding van oud-burgemeester Reinier Scheeres (PvdA) hebben diverse stichtingen een conceptplan ontwikkeld dat de schouw een grotere belevingswaarde geeft, terwijl de aanpassingen minimaal blijven. Het beheer en onderhoud zouden door vrijwilligers van de Stichting Rondvaarten Schiedam worden uitgevoerd, in samenwerking met de Restauratiewerkplaats.

Er wordt nog gekeken naar de haalbaarheid van het plan, waarbij de initiatiefnemers gevraagd is dit verder uit te werken. De gemeente hoopt het plan in de komende maanden te kunnen beoordelen.

De spoelingschouw heeft een rijke geschiedenis; het vervoerde spoeling, een bijproduct van graangestookte jenever, als veevoer naar lokale boerderijen. Dit was een vroeg voorbeeld van een circulair proces. De laatste schouw, geschonken door de familie Meijer, stond voorheen op de kade van de Noordvest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *