WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

JAN DES BOUVRIE TERUG IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Interieurontwerper Jan des Bouvrie is vanmiddag één van de sprekers in het Stedelijk Museum Schiedam. Ter gelegenheid van de tentoonstelling rond het werk van Jan Schoonhoven (Delft, 1914 – Delft, 199) organiseert het museum  van 14.00 – 16.00 uur een laagdrempelige bijeenkomst waarbij sprekers uit verschillende disciplines uiteenzetten wat de betekenis van de kleur wit is voor hun activiteiten en werkzaamheden.

Tussen 1998 en 2003 was de Bouvrie gevestigd in de Schiedamse Korenbeurs. Des Bouvrie vertrok daar na een teleurstellende omzet. De Korenbeurs werd feestelijk geopend door toenmalige burgemeester Reinier Scheeres (PvdA). Des Bouvrie wilde in Schiedam een dependance vestigen van het Arsenaal.
Tussen 1998 en 2003 was de Bouvrie gevestigd in de Schiedamse Korenbeurs. Des Bouvrie vertrok daar na een teleurstellende omzet. De Korenbeurs werd feestelijk geopend door toenmalige burgemeester Reinier Scheeres (PvdA). Des Bouvrie wilde in Schiedam een dependance vestigen van het Arsenaal.
Wit is een belangrijk element in het werk van Jan Schoonhoven: het is neutraal, objectief, waardevrij en geeft niets anders weer dan zichzelf. Schoonhoven streefde sinds het begin van de jaren 1960 naar een zo objectief mogelijke uitdrukking in zijn werk. Hij was niet de eerste kunstenaar die het wit als een mogelijkheid zag om tot een objectieve uitdrukking te komen. Hij deelde deze aanpak met een aantal verwante ZERO-kunstenaars uit Europa. Maar niet alleen in de beeldende kunst speelde wit op dat moment een belangrijke rol. De bekende interieurontwerper Jan des Bouvrie bijvoorbeeld, veranderde de Nederlandse huiskamers van intieme ruimtes met zware eikenhouten meubelen tot ruimtelijke en lichte ruimtes waarin vooral wit domineert. En de Provo’s die met hun ludieke protestacties en antiautoritaire wereldbeeld “het burgerlijke Nederland” in de jaren zestig wakker schudden, stonden aan de basis van ideële projecten als het witte fietsenplan en de witkarren, inmiddels historische experimenten als alternatieven voor transport en verkeer in de stad.

Schitterend WIT! is een middag waarin sprekers uit verschillende disciplines spreken over de sociale, kunsthistorische en/of ideële betekenis van wit. Iedere spreker zal uit een zetten wat wit betekent voor zijn werk, maatschappelijke opvattingen en voor de historische ontwikkeling in de beeldende kunst, waarna de moderator met de genodigde sprekers nader in zal gaan op hun persoonlijke drijfveren, historische en actuele visies op het fenomeen wit.

 

Toegangsprijzen

Entree  9,00 euro: vanaf 18 jaar

Entree 4,50 euro: 6 t/m 17 jaar, CJP, Studenten met geldige studentenkaart, Historische Vereniging Schiedam

Gratis toegang: Kinderen (0 t/m 5 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas

 

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112

3111 HL Schiedam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *