WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EXTRA KOSTEN VLUCHTELINGEN MAASLUIS

MAASSLUIS- Voor de opvanglocaties van vluchtelingen trekt Maassluis een bedrag van 80.000 euro uit voor inrichting- en verbouwingskosten.

Van alle erkende asielzoekers die vorig jaar door VluchtelingenWerk Maasdelta, locatie Maassluis, zijn begeleid heeft er niet één inkomen uit werk verworven, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag van de organisatie. VluchtelingenWerk Maassluis schrijft dat het opstellen van een CV en informatie inwinnen over opleidingen erg moeilijk is voor de nieuwkomers. Wel beschikt de afdeling Maassluis over een Jobcoach ‘om zo mogelijk tot betaald werk te komen’. VluchtelingenWerk biedt ook eigen cursussen aan op verschillende niveaus. Op nummer één staat de cursus Alfabetisering. Voor mensen die niet eerder hebben geleerd te lezen en schrijven. Er wordt blijkens het jaarverslag van VluchtelingenWerk Maassluis ingezet op wat wordt omschreven als ‘economische zelfredzaamheid’. Daardoor is het aantal aanvragen voor Bijzondere bijstand onder de cliënten van VluchtelingenWerk in Maassluis van 0,00% naar 16,66 % gestegen. En dankzij de inzet van de maatschappelijke begeleider is het aantal aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst van 0,00% gestegen naar 8,33 %.
Van alle vluchtelingen die vorig jaar door VluchtelingenWerk Maasdelta, locatie Maassluis, zijn begeleid heeft er niet één inkomen uit werk verworven, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag van de organisatie. VluchtelingenWerk Maassluis schrijft dat het opstellen van een CV en informatie inwinnen over opleidingen erg moeilijk is voor de nieuwkomers. Wel beschikt de afdeling Maassluis over een Jobcoach ‘om zo mogelijk tot betaald werk te komen’.
VluchtelingenWerk biedt ook eigen cursussen aan op verschillende niveaus. Op nummer één staat de cursus Alfabetisering. Voor mensen die niet eerder hebben geleerd te lezen en schrijven.
Er wordt blijkens het jaarverslag van VluchtelingenWerk Maassluis ingezet op wat wordt omschreven als ‘economische zelfredzaamheid’. Daardoor is het aantal aanvragen voor Bijzondere bijstand onder de cliënten van VluchtelingenWerk in Maassluis van 0,00% naar 16,66 % gestegen. En dankzij de inzet van de maatschappelijke begeleider is het aantal aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst van 0,00% gestegen naar 8,33 %.

Vanaf 1 februari worden veertig vluchtelingen tijdelijk in het voormalig Klooster aan de Jan Luykenstraat en in vijf woningen aan de Mgr. Bekkerslaan gehuisvest.

De gemeente huurt de locaties in het Klooster en de Mgr. Bekkerslaan van Maasdelta en zorgt voor de inrichting van de woonruimtes inclusief basisfaciliteiten. De vluchteling betaalt geen huur aan de gemeente. De gemeente ontvangt van het COA per gehuisveste persoon een financiële tegemoetkoming voor de huur ( 50 euro per volwassene per week en 25 euro per kind onder de 18 jaar) en eenmalig 2.370 euro voor de maatschappelijke begeleiding en participatie.

De vluchteling verblijft in de tijdelijke huisvesting totdat er definitieve woonruimte voor hem/haar is. Zodra deze  woning beschikbaar is maakt Vluchtelingenwerk de afspraak voor de ondertekening van het huurcontract en overige maatschappelijke begeleiding (waaronder inschrijven huisarts, scholen, aanvragen toeslagen et cetera). De gemeente maakt tegelijkertijd de afspraak met Stroomopwaarts voor de aanvraag uitkering en inrichtingskosten. Betrokkene moet tegelijkertijd inburgeren en de Nederlandse taal leren.

 

Zie ook:  Vluchtelingen Maassluis: vooral jonge mannen.

Niet alleen in Maassluis vrijwilligers noodopvang kritisch.

Vluchtelingen Maassluis allemaal werkloos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *