WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONVREDE REFERENDUM D66 SCHIEDAM

Volgens een eerste peiling van televisieprogramma EenVandaag zou bijna driekwart van de kiezers „waarschijnlijk of zeker” tegen ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne stemmen. Op 6 april is het raadgevend referendum over dat associatieverdrag, vorig jaar met ruim 400.000 handtekeningen afgedwongen door actiecomité GeenPeil. De opkomst voor het referendum zou volgens het onderzoek van EenVandaag ruim boven de wettelijke opkomstdrempel van 30 procent uitkomen. Van de ruim 27.000 ondervraagden zegt 53 procent „zeker” te gaan stemmen en nog eens 17 procent dat „waarschijnlijk” te gaan doen. Bij een opkomst van meer dan 30 procent moet het kabinet zich volgens de wet opnieuw beraden over de overeenkomst. Van de ondervraagden die zeiden te gaan stemmen, zei iets meer dan de helft procent zeker tegen het associatieverdrag te stemmen en bijna een kwart dat waarschijnlijk te gaan doen (Bron: NRC).
Volgens een eerste peiling van televisieprogramma EenVandaag zou bijna driekwart van de kiezers „waarschijnlijk of zeker” tegen ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne stemmen. Op 6 april is het raadgevend referendum over dat associatieverdrag, vorig jaar met ruim 400.000 handtekeningen afgedwongen door actiecomité GeenPeil.
De opkomst voor het referendum zou volgens het onderzoek van EenVandaag ruim boven de wettelijke opkomstdrempel van 30 procent uitkomen. Van de ruim 27.000 ondervraagden zegt 53 procent „zeker” te gaan stemmen en nog eens 17 procent dat „waarschijnlijk” te gaan doen. Bij een opkomst van meer dan 30 procent moet het kabinet zich volgens de wet opnieuw beraden over de overeenkomst.
Van de ondervraagden die zeiden te gaan stemmen, zei iets meer dan de helft procent zeker tegen het associatieverdrag te stemmen en bijna een kwart dat waarschijnlijk te gaan doen (Bron: NRC).

SCHIEDAM- D66 in Schiedam is onaangenaam verrast over het aantal stembureaus in Schiedam -namelijk 17-  dat wordt ingezet voor het EU-referendum. Dat is 43% minder stembureaus. Dat lijkt de democraten in strijd met de eerder gemelde overtuiging dat het referendum adequaat zo worden georganiseerd. D66 Schiedam zal het college dan ook om opheldering vragen en aandringen op aanpassing.

Als de opkomst van het referendum op 6 april onder de 30% komt, is het referendum niet geldig. Los van de uitslag. Bij  D66 kan men zich  ons op voorhand niet voorstellen dat een dergelijke vermindering van het aantal stembureaus geen invloed heeft op de opkomst.

D66 Schiedam heeft dan een aantal weken geleden vragen gesteld over hoe het referendum in Schiedam wordt georganiseerd.. De antwoorden van het college stelden de partij min of meer gerust. Er is geld beschikbaar, er werd zelfs gesproken over een mobiel stembureau èn stemmen op het station blijft mogelijk.

 

Zie ook: Eerlijk referendum Schiedam.

D66 Schiedam voor referendum EU-verdrag.

Referendumverzoek ook vanuit Schiedam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *