WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HAVENLOOP VLAARDINGEN

VLAARDINGEN – De Havenloop Vlaardingen wordt al vanaf 1946 gehouden op Koninginnedag en vormt ook dit jaar tijdens koningsdag een vast onderdeel van het feestprogramma in de haringstad.

Havenloop 1Voor deze oudste stratenloop van Nederland werd eigenlijk de basis al gelegd in 1945, toen net na de bevrijding veel Oranjeverenigingen in Vlaardingen werden opgericht. Op 30 augustus 1945 werd rond het Feestterrein aan de Broekweg een hardloopwedstrijd georganiseerd door een Oranjevereniging uit die omgeving. Gezien het succes ontstond het idee om dit jaarlijks te herhalen en viel het oog op het parcours rond de Oude Haven met daarin opgenomen de West- en Oosthavenkade. Naar achteraf bleek een gouden greep.

Op 30 augustus 1946 stonden ruim dertig sportmensen aan de start met toen al een grote publieke belangstelling. In 1967 nam de atletiekvereniging Fortuna de organisatie over van de Stichting Nationale Gedenkdagen en stak de Havenloop in een nieuw jasje met een wedstrijdloop en prestatielopen over diverse afstanden en handbikers.

De laatste twintig jaar heeft Vlaardinger Michel de Maat nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op deze Havenloop met een groot aantal overwinningen op zijn naam. Ook op 27 april staat de Fortuna-atleet weer aan de start. Vorig jaar verbaasde de inmiddels vijftiger sportief Vlaardingen door opnieuw deze Havenloop op zijn naam te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *