WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WELKOMSTPAKKET VLUCHTELINGEN SCHIEDAM

Uit recente gegevens van EU-grensagentschap Frontex blijkt dat veel ‘vluchtelingen’ ten onrechte beweren dat ze uit Syrië komen. Personeel van Frontex controleerde in 2015 de persoonlijke details van bijna 175.000 zogenaamde vluchtelingen die zich presenteerden als Syriër. Die controle had plaats bij aankomst in Griekenland. In een vertrouwelijk rapport dat in handen is van de Duitse krant Die Welt, schrijven Frontex-deskundigen dat de opgegeven nationaliteit in bijna 15 %van de gevallen niet bleek te kloppen. Vooral Irakezen, Palestijnse Arabieren en Marokkanen bleken veelvuldig te liegen over hun nationaliteit, om zo meer kans te maken op asiel. In totaal zei bijna veertig procent van Marokkaanse migranten dat ze uit Syrië kwamen. Frontex schrijft in het rapport dat de trend zich heeft voortgezet in 2016 en dat nieuwe procedures nodig zijn om identiteitsfraude tegen te gaan.
Uit recente gegevens van EU-grensagentschap Frontex blijkt dat veel ‘vluchtelingen’ ten onrechte beweren dat ze uit Syrië komen. Personeel van Frontex controleerde in 2015 de persoonlijke details van bijna 175.000 zogenaamde ‘vluchtelingen’ die zich presenteerden als Syriër. Die controle had plaats bij aankomst in Griekenland. In een vertrouwelijk rapport dat in handen is van de Duitse krant Die Welt, schrijven Frontex-deskundigen dat de opgegeven nationaliteit in bijna 15 %van de gevallen niet bleek te kloppen. Vooral Irakezen, Palestijnse Arabieren en Marokkanen bleken veelvuldig te liegen over hun nationaliteit, om zo meer kans te maken op asiel. In totaal zei bijna veertig procent van de Marokkaanse illegale migranten dat ze uit Syrië kwamen. Frontex schrijft in het rapport dat de trend zich heeft voortgezet in 2016 en dat nieuwe procedures nodig zijn om identiteitsfraude tegen te gaan.
SCHIEDAM- De Manifestgroep ‘Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen’ heeft een eerste welkomstpakket aangeboden. Samen met Vluchtelingenwerk en de medewerking van de Gemeente Schiedam werd afgelopen week een avond georganiseerd in het Wennekerpand , met verhalen, gedichten, muziek en theater voor negentig aanwezigen.

De initaitiefnemers hebben het over ‘een heel interessante en warme avond, er was tijd voor verdieping en elkaar inspireren, met onder meer zang van The Caffeine en een korte toespraak van burgemeester Cor Lamers (CDA).

Stuwende kracht achter de Manifestgroep is de Stichting Meredia. De stichting werkt met een driekoppige Raad van Toezicht, waarin één van de drie zetels wordt ingenomen door een bestuurslid van de in Schiedam gevestigde Muradiye moskee: onderdeel van de soennitische, Islamitische Stichting Nederland (ISN), een koepelorganisatie van ruim honderdveertig, volledig door de Turkse staat gecontroleerde, moskeeën in Nederland. Daardoor valt de Muradiye moskee volledig onder het ministerie van Algemene zaken van de Turkse premier Erdogan en zijn AK partij.

De Manifestgroep stelt evengoed de vraag ‘wat het betekent om verdraagzaam, solidair, humaan en barmhartig te zijn. Realiseren we ons wel ‘hoe duur vrijheid is’, aldus de initiatiefnemers.

Zie ook: Roep om extra geld vluchtelingen Schiedam.

ROEP OM EXTRA GELD ‘VLUCHTELINGEN’ SCHIEDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *