WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NOOIT VERTOOND: ZWARTE VLAGGEN OP SCHIEDAMSE MOLENS

SCHIEDAM- Zeker vijf Schiedamse molens hebben momenteel niet alleen de wieken in de rouwstand staan, maar hebben ook met een zwarte vlag in top, de verlichting uit en de stormborden op de wieken. Dit is een beeld dat Schiedam nog nooit heeft gezien. Het gaat om een protest tegen plannen voor de bouw van een 70 meter hoge woontoren vlakbij de molens die de noodzakelijke wind voor de molens kan belemmeren. ‘En dat ondanks de vastgelegde molenbescherming in gemeentelijke beleidsstukken’, meldt de Stichting de Schiedamse Molens. Alle Schiedamse molens zullen daarom tot maandagochtend in deze rouwstand blijven staan.

Men is bij de stichting verbijsterd dat het gemeentebestuur al jaren in overleg lijkt te zijn over het bouwplan zonder de molenstichting als belanghebbende partij erbij te betrekken en niet al zelf tot de conclusie is gekomen dat dit project niet haalbaar of wenselijk is vanwege de molenbescherming. Door zijn enorme hoogte zal de torenflat onverwachte en mogelijk gevaarlijke windturbulentie bij de molens veroorzaken.

De stichting laat weten: ‘Deze houding van B&W geeft weinig vertrouwen in de toekomst waarin mogelijk de ene na andere toren deze kolos gezelschap komt houden. Dat zou het einde van de molens betekenen, want als ze niet kunnen draaien raken ze gaande weg in verval. Extra wrang is dat deze spijker aan de molendoodskist ook nog eens The Miller (de molenaar) is gedoopt. Vreemd genoeg past dit onverwachte enthousiasme voor hoogbouw vlakbij het historisch stadshart niet bij ander gemeentebeleid. Schiedam heeft juist haar jeneververleden en unieke stadsgezicht herontdekt en omarmd. Onder de naam Distillers District is het ineens een opkomende hippe bestemming voor Rotterdammers en toeristen. Schiedam heeft een rijke, tastbare geschiedenis waar menig stad jaloers op is. Er wordt zelfs al een UNESCO werelderfgoedstatus verkend. Een hoogbouwskyline past daar slecht bij. Stichting De Schiedamse Molens wil graag een stadsbrede discussie initiëren over hoogbouw bij de historische binnenstad, omdat alle Schiedammers hier een stem in behoren te hebben.’

7 gedachten over “NOOIT VERTOOND: ZWARTE VLAGGEN OP SCHIEDAMSE MOLENS

  1. Geld is macht ik woon zelf joopdenuyllaan (kijk straks op drie woontorens ) en buiten dat er totaal niet wordt gekeken of met molenaar, buurtbewoners wordt gesproken wat voordelen zijn ten opzichte van nadelen blijven we het klootjesvolk . Het begon met stadskantoor die voor een kerk staat boegbeeld van een stad drie woontorens nu en wat er in de toekomst kom, Gemeente heeft geld nodig en zijn goede vriendjes met investeerders.

  2. Iedere Schiedammer die volgende maand het nog in z’n hoofd haalt om op één van de coalitiepartijen te stemmen is simpelweg een verrader van z’n eigen stad. En niet alleen vanwege deze rampzalige bouwplannen.

  3. Die flats zijn prima hoor, zoals Jannes schreef hebben die molens slechts een toeristische functie. In die flats passen meer mensen op een bepaald grondoppervlak dan in vinexachtige complexen dus zo houden we misschien nog een stukje groen om Schiedam heen over. Stel je voor hoeveel niet werkend asieltuig er in die flats en desnoods in die molens passen, daar krijgt toch elke linkse zak een natte droom van?

  4. Echt juppenwerk!
    Schandalig!
    Hierin zijn de molens toch echt onze grote kracht voor Schiedam en moeten gerespecteerd worden.
    B&W kom op zeg!

  5. Dom gezwets van Jannes en Kreuger. Los van het feit dat het pertinent onwaar is dat die molens er alleen voor de sier en/of het toerisme staan (en het bedroevende gebrek aan historisch besef waarover deze figuren moeten beschikken om überhaupt tot zulke stompzinnige uitspraken te komen) – waar hebben wij als Schiedammers nou meer aan: nóg een een lelijk, fantasieloos blok dat boven de stad uittorent á la het stadskantoor, of een mooi, uniek en historisch stadsbeeld waar het voor ons fijn vertoeven is en waar toerisme de levendigheid en de economische kracht van de stad te vergroot voor bezoekers, bewoners en het bedrijfsleven; één van de uitgangspunten in de Economische Visie van de gemeente.

    1. Jullie hebben zelf voor de gemeenteraad gekozen die dergelijke beslissingen neemt. Dat noemt men democratie. Niet dat ik er een voorstander van ben, maar toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *