WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ASIELZOEKERS IN HUIS MAASSLUIZERS BLIJKT FIASCO

MAASSLUIS- De mogelijkheden voor Maassluizers om asielzoekers in huis te nemen zijn tot nu toe uitgelopen op een fiasco. De CU heeft bij het stadsbestuur geïnformeerd naar het omarmen van de mogelijkheden. De partij krijgt te horen dat in het verleden twee aanvragen bij de gemeente zijn ontvangen en de logeerregeling toen grondig is onderzocht en afgewezen.

De gemeente heeft bij de aanvragen niet meegewerkt vanwege praktische bezwaren. Zo bleek bij een eerste geval de woning niet geschikt voor inwoning. Het betrof een 55-plus woning met 1 slaapkamer en waar geen inwoners onder de 55 jaar waren toegestaan. Daarnaast was niet te garanderen dat de extra tegemoetkoming die de asielzoeker zou ontvangen naast zak- en kleedgeld vanuit het COA kostendekkend zou zijn voor de gastheer/vrouw. De gastheer/vrouw beschikte over een inkomen op bijstandsniveau.

Bij de tweede aanvraag speelde overbewoning door inwoning en een gastheer/vrouw met een inkomen op bijstandsniveau die de Nederlandse taal niet goed machtig was en niet alle systemen in Nederland begreep. Vooraf moet een verklaring van het COA ondertekend worden dat de gastheer/vrouw met de inwoning akkoord gaat. De gastheer/vrouw besefte niet goed wat de financiële gevolgen hiervan zouden zijn. De extra tegemoetkoming die de logé zelf ontvangt kan vrijblijvend als tegemoetkoming gegeven worden aan de gastheer/vrouw. Gezien het aanbod van de gastheer/vrouw met een inkomen op bijstandsniveau en de mogelijke financiële gevolgen voor de gastheer/gastvrouw heeft de gemeente Maassluis de logeerregeling destijds afgehouden.

Naast de financiële consequenties voor het gastgezin, ziet de gemeente ook andere nadelen. De asielzoekers komen in een afhankelijke positie en het is onbekend hoe lang de logeerperiode gaat duren. Zowel landelijk als regionaal ziet de gemeente situaties waarbij mensen spijt hebben van de logeersituatie en deze willen beëindigen.

Eén gedachte over “ASIELZOEKERS IN HUIS MAASSLUIZERS BLIJKT FIASCO

  1. Mijn 66 jarige collega vroeg ook om een mooie jonge asielzoekster van een jaartje of 19, hij kreeg mooi geen sjoege. Wilde hij iets menslievends doen is het weer niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *