WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

75% MINDER OOGLETSEL DOOR VUURWERK

NIJMEGEN– Deze jaarwisseling hebben slechts 47 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk heeft dan ook gezorgd voor 75% minder oogletsels door vuurwerk dan in vergelijking met vorig jaar. De stijgende lijn van oogletsels door vuurwerk is daarmee – in ieder geval voor één jaarwisseling – gestopt. De beroepsvereniging van oogartsen blijft dan ook achter haar standpunt staan dat consumentenvuurwerk te gevaarlijk is en verboden dient te worden. Deze jaarwisseling registreren de oogartsen – namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen – voor de dertiende keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels.

“Dit was landelijk gezien de rustigste Oud en Nieuw in 13 jaar. Het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt, is geleverd. Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen de motie aangenomen dat zij het afsteken van vuurwerk door consumenten te risicovol en onveilig vinden. Als alternatief geven de oogartsen het advies om openbare vuurwerkshows door de lokale gemeentelijke overheden, dorpsverenigingen en ondernemers te laten organiseren en afgestoken door vuurwerk-professionals. Gezien het duidelijke effect van het tijdelijke verbod op consumentenvuurwerk zijn alle oogartsen in Nederland van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is en dan ook verboden moet worden.

In 2014 zijn de oogartsen tevens gestart met het vuurwerkmanifest. Inmiddels hebben zich meer dan 650.000 particulieren en organisaties zich zowel bij de online petitie als bij Het Vuurwerkmanifest aangesloten. Het Vuurwerkmanifest kan nog steeds ondertekend worden en blijft online staan tot het consumentenvuurwerkverbod doorgevoerd is: www.vuurwerkmanifest.nl

3 gedachten over “75% MINDER OOGLETSEL DOOR VUURWERK

 1. Snap het even niet meer.
  Toen vuurwerk was toegestaan om van oudejaarsavond een echt feest te maken zouden er veel slachtoffers zijn met oogletsel door illegaal vuurwerk en legaal vuurwerk.

  Afgelopen jaar was er meer illegaal vuurwerk te zien dan ooit, het (uit ervaring) leek wel Libanon. Ondanks dat het illegaal was, waren er in 13 jaar niet zo weinig oogslachtoffers.

  Het bewijs is hiermee geleverd dat illegaal vuurwerk niet gevaarlijk is. Het gaat erom hoe en met welke intentie je het afsteekt.
  Dus niet verbieden, maar de hufters die het verzieken keihard aanpakken.

  1. Die knallen die je hoorde was geen vuurwerk hoor Martin, het was de Vlaardingse burgemeester die al schietend boeven achterna zat. Hij zou ze keihard aanpakken zei hij voor de feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *