WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OPKOMST WORDT GEZIEN ALS STEUN AARDGASVERBOD VLAARDINGSE DREVENBUURT

VLAARDINGEN- De bewoners van een deel van Vlaardingen-Holy hebben geen duidelijke stem kunnen uitbrengen over het aardgasverbod dat hen te wachten staat, omdat de buurtvraag te beperkt was in de keuzemogelijkheden, meent raadslid Thom van Vugt (ONS.Vlaardingen). Het gevolg is dat het college van B en W de uitslag van de stemming ongeldig heeft verklaard vanwege de lage opkomst en nu zelf gaat bepalen welke collectieve warmtevoorziening de buurt krijgt opgelegd, maar het risico op een financiële strop is groot als de bewoners van de Drevenbuurt ook dat aanbod massaal afwijzen, en de buurt denkt openlijk na over dat afwijzen.

Van Vugt (ONS) vindt dat de bewoners tekort zijn gedaan door het college. Hij zegt: “Wat ik hoor van veel bewoners is dat ze zeiden van, ja, ik stem niet, want ik heb niet de optie om het zelf te gaan doen. Heel veel mensen willen dus heel graag stemmen op de optie ‘ik doe het zelf’. Waarom was die optie er nou niet?”

Wethouder Koen Kegel (D66): “Die optie is er altijd. Dat hebben we zelfs op het stemformulier er nog bijgezet. De vraag is namelijk; u kunt altijd individueel van het gas af. Altijd! U zit nergens aan vast. Geen enkele collectieve oplossing, maar de vraag die in deze stemming beantwoord moest worden is: stel nou dat er een collectieve oplossing aangeboden wordt, die in onze ogen zo betaalbaar mogelijk is, en ook betaalbaarder, bijna altijd dan een individuele oplossing, welke collectieve oplossing heeft dan uw voorkeur? Dat is de vraag geweest. Als je dan zegt, individueel, ja, dat is dus een heel andere vraag.”

Kegel benadrukt dat het aardgasverbod geen dwangmaatregel is, maar een noodzakelijke stap om te voldoen aan de zogenaamde klimaatdoelstellingen. De gaskraan voor de Drevenbuurt gaat voor 2032 dicht, maar niemand wordt tot wat dan ook gedwongen, beweert de wethouder. Kegel: “Het aanbieden van een collectieve aardgasvrije oplossing, van bijvoorbeeld een Bronnet of Warmtenet, heeft volledig als doel om het zo betaalbaar mogelijk te maken voor onze bewoners om van het aardgas af te gaan voor 2032, zoals de gemeenteraad heeft vastgesteld. Het is niet iets dat wij willen. En die keuzes die ook aan de Drevenbuurt zijn voorgelegd, die hebben zij zelf ook bepaald, door de wijkbewoners, die op die 7 participatiebijeenkomsten zijn geweest. Dus wij hebben ze niet eens zelf bedacht. We hebben informatie gegeven aan alle wijkbewoners. Uiteindelijk hebben zij tussen deze twee willen kiezen.”

De wethouder interpreteert elke opkomst bij de informatieavonden tot nu toe als steun voor het aardgasverbod. Hij lijkt achteraf verbaasd over het massaal negeren van de stemming, maar zet door. Kegel (D66): “Het college heeft, voor dat deze stemming heeft plaatsgevonden, van 9 tot 15 oktober, een plan met u gedeeld van hoe we dit zouden aanpakken en ook op basis waarvan.”

Een Bronnet of Warmtenet is een alternatieve manier om gebouwen te verwarmen met restwarmte, aardwarmte of oppervlaktewater. Een Bronnet of Warmtenet bestaat uit een netwerk van ondergrondse buizen die warm water vervoeren van de warmtebron naar de gebouwen die erop zijn aangesloten. In de gebouwen wordt het warme water gebruikt om de ruimte te verwarmen en warm tapwater te leveren. Een Bronnet of Warmtenet kan verschillende temperaturen hebben, afhankelijk van de warmtebron en de warmtevraag. Een Bronnet is een warmtenet met een relatief lage temperatuur, meestal rond de 10°C. Het koude water wordt door de gebouwen gebruikt als bron om warmte te onttrekken voor een warmtepompsysteem. Een Warmtenet is een warmtenet met een hogere temperatuur, meestal tussen de 40°C en 90°C. Het warme water wordt direct gebruikt voor verwarming en tapwater, zonder dat er een warmtepomp nodig is.

Een Bronnet of Warmtenet heeft grote nadelen, vergeleken met verwarming via het aardgasnet. Het vraagt ten eerste een hoge investering in de aanleg van het netwerk en de aansluiting van de gebouwen. Het vereist ook tal van aanpassingen in de gebouwen, zoals isolatie, lage temperatuurverwarming en ruimte voor een warmtepomp of een warmtewisselaar. En ten slotte kan het niet altijd voldoen aan de piekvraag naar warmte, waardoor er soms bijverwarming nodig is (terwijl een kleine ijstijd wordt voorspeld in de nabije toekomst, in plaats van de gefeinste ‘opwarming van de aarde’).

Eén gedachte over “OPKOMST WORDT GEZIEN ALS STEUN AARDGASVERBOD VLAARDINGSE DREVENBUURT

  1. Ik zou er nooit aan beginnen je bent overgeleverd aan een monopolist ENECO of Vattefal. Ze kunnen de prijs verhogen wat ze willen want je kan er niet vanaf als je eenmaal er aan zit kom je er niet meer vanaf. En zo milieuvriendelijk is het ook al niet, er wordt nu eenmaal restafval verbranden bij AVR. Die nu 1 jaar buiten gebruik is, ze moeten nu zelfs bijstoken. Dat geldt ook voor de chemische industrie die aardig wat CO2-uitstoten. Maar het wel de warmtenet als milieuvriendelijk verklaren wat het eigenlijk niet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *