WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAMSE CRIMINEEL ‘BOLLE JOS’ VEROORDEELD TOT 24 JAAR CEL

ROTTERDAM- De 32-jarige Jos Leijdekkers, ook bekend als ‘Bolle Jos’, is door de rechtbank in Rotterdam bij verstek veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Leijdekkers wordt verantwoordelijk gehouden voor zes drugstransporten met een totaal van bijna 7000 kilo cocaïne, een geweldsincident in Finland en het beramen van een liquidatie. Daarnaast is een ontnemingsvordering aangekondigd die in een aparte procedure zal worden behandeld.

Leijdekkers, die al geruime tijd voortvluchtig is en zowel nationaal als internationaal gezocht wordt, verscheen niet in de rechtbank. De zaak is bij verstek behandeld, wat betekent dat de rechter het dossier heeft besproken zonder de aanwezigheid van de verdachte of een advocaat. Ondanks uitgebreide pogingen om Leijdekkers op te sporen, waaronder een beloning van 200.000 euro voor de gouden tip, zijn deze tot nu toe vruchteloos gebleven.

De crimineel werd ontmaskerd door zijn communicatie via de versleutelde berichtendienst Sky ECC, waar hij verschillende schuilnamen gebruikte. Het bewijs omvat drie Sky-accounts die na grondige verificatie aan hem zijn gelinkt.

De zaak kwam aan het licht door de inbeslagname van 1554 kilo cocaïne in Rotterdam eind december 2019, verstopt in vaten bevroren fruitpulp uit Brazilië. Uit chatgesprekken bleek dat Leijdekkers de leiding had over de operaties en contacten onderhield met corrupte douaneambtenaren en betrokkenen in Zuid-Amerika.

Tussen december 2019 en mei 2020 is in totaal 7000 kilo cocaïne in beslag genomen die aan Leijdekkers gelinkt kan worden, wat neerkomt op ruim 1300 kilo per maand. Het Openbaar Ministerie houdt er rekening mee dat een veelvoud hiervan wel de havens is gepasseerd, waarmee Leijdekkers miljoenen, zo niet miljarden, heeft verdiend.

Gezien zijn eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten en de ernst van de huidige feiten, acht het OM een gevangenisstraf van 24 jaar passend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *