WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

9 MILJOEN VOOR NELSON MANDELAPARK ROTTERDAM-ZUID

ROTTERDAM- De kosten voor het Nelson Mandelapark, een van de stadsprojecten in Rotterdam, worden geschat op ruim 9 miljoen euro. Dat blijkt uit het Programma van Eisen dat het college heeft vastgesteld als basis voor het ontwerp van het park. Het park moet een groene en aantrekkelijke openbare ruimte worden voor de bewoners van Zuid en de rest van de stad.

Het Nelson Mandelapark is een onderdeel van het Masterplan Park Maashaven, dat in januari 2022 is goedgekeurd door het college. Het park krijgt de naam van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela, die in 1990 een bezoek bracht aan Rotterdam. Het park wordt aangelegd in de Maashaven, die gedeeltelijk wordt gedempt. Het park moet een divers programma bieden voor sport, spel, evenementen en groen. Ook moet het park de verbinding versterken tussen de omliggende wijken en de rivier.

Het projectteam gaat nu aan de slag met het maken van een Voorlopig Ontwerp, dat naar verwachting eind dit jaar klaar is. Daarna volgt de definitieve uitwerking en de realisatie van het park. De financiering van het park loopt via de dekkingssystematiek van de Stadsprojecten. Daarnaast moet er een nieuw beheer budget komen voor het onderhoud van het park. De eerste schatting is dat dit tussen de 650.000 en 1,3 miljoen euro per jaar zal kosten.

Nelson Mandela won in 1993 de Nobelprijs voor de vrede, samen met de toenmalige president F.W. de Klerk, die de apartheid afschafte en Mandela vrijliet in 1990. Mandela was de leider van de militaire vleugel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de politieke partij die nu heerst over Zuid-Afrika met dagelijkse slachtingen onder blanke boeren.

De oud-president van Zuid-Afrika wordt vooral gezien als boegbeeld van de anti-apartheid-strijd, maar hij bekende zich ook schuldig aan 156 daden van openlijke geweldpleging, waaronder het mobiliseren van terroristische bomaanslagcampagnes, waarbij bommen op openbare plaatsen werden geplant, waaronder in het station in Johannesburg. Daardoor werden meerdere mensen, waaronder vrouwen en kinderen, gedood door Nelson Mandela’s MK- terroristen. In 1964 werd Mandela veroordeeld tot levenslang. Op 11 februari 1990 kreeg hij, onder internationale druk van de anti-apardheidsbeweging, gratie. In 1994 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden en werd Nelson Mandela als president gekozen.

6 gedachten over “9 MILJOEN VOOR NELSON MANDELAPARK ROTTERDAM-ZUID

  1. Tuurlijk krijgt deze kerel een park.
    Doe gelijk maar voor Stalin, Sadam Hoessein, Franco, Tito etc. een standbeeld is ook mooi.
    Allemaal vrijheidsstrijders met een goed hart?
    Als Poetin overlijd dan ook een park naar hem vernoemen?
    Maar de beelden van Tromp, de Ruyter moeten uiteraard wel weggehaald worden, die waren toch zo slecht!

    1. Voor alle duidelijkheid.
      Dit is sarcastisch bedoelt.
      Sarcasme is bijtende spot. Die kan bijvoorbeeld geuit worden door prijzende taal die in flagrante tegenspraak is met wat kennelijk bedoeld is. (een blanke verdreven boer tegen Mugabe) Je zorgt goed voor blanke boeren.

  2. Lastig als sarcasme waarheden bevat zoals bijvoorbeeld het verdrijven van witte grootgrondbezitters uit Zimbabwe.

  3. @Arier Hanslamelullos,
    Dat was helaas ook gebeurd.
    Dat was juist een grote fout van de gefrustreerde dictator Mugabe, gelukkig zijn er ook vele niet huilers en normaal denkende donkere Afrikanen.

    In Zimbabwe is het ondenkbare gebeurd. Onder luid applaus van de lokale bevolking is de blanke boer Robert Smart deze week, begeleid door een militaire escorte, teruggekeerd op zijn boerderij in het oosten van het land. ‘We zijn gekomen om ons land op te eisen’, zo zongen zwarte mannen en vrouwen Smart toe – om hem en zijn zoon Darryn daarna huilend in de armen te vallen.

    1. Och ja, heel dat continent zat natuurlijk met smart te wachten op Robert Smart. Het was één groot toneelspel Jaap, de juichende locals zijn er goed voor betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *