WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AANDACHTSPUNTEN VOOR BREDE WELVAART IN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Er zijn verschillende aandachtspunten die de ontwikkeling van brede welvaart in Rotterdam belemmeren, meldt het stadsbestuur bij de presentatie van de ‘Staat van de Stad 2024’, de online monitor. Veel Rotterdammers ervaren een verslechtering van hun situatie, voelen zich minder verbonden met hun buurt en zijn minder tevreden met hun woon- en leefsituatie. De tevredenheid over de kwaliteit van het leven daalde van 79% in 2022 naar 77% in 2024.

Armoede en werkloosheid blijven hardnekkige problemen. Hoewel het aandeel Rotterdamse huishoudens in armoede daalt, kent de stad nog steeds de hoogste armoedeconcentratie van de G4-steden. De mentale gezondheid van Rotterdammers blijft een zorgpunt, met een hoog risico op depressie onder de bevolking.

Rotterdam presenteert dit jaar voor het eerst de ‘Staat van de Stad’ als een online monitor. Deze dertiende editie richt zich op brede welvaart en belicht 12 thema’s met meer dan 200 indicatoren, die een gedetailleerd beeld geven van de situatie in de stad.

De afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) heeft de verandering van een traditionele publicatie naar een dynamische online monitor neergezet. Dit nieuwe format zorgt ervoor dat de cijfers voortdurend actueel blijven. De monitor sluit aan bij de brede welvaart-thema’s van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en kan worden gezien als de brede welvaartmonitor van de gemeente Rotterdam.

De Staat van de Stad 2024 biedt inzicht in de huidige stand van brede welvaart in Rotterdam en maakt vergelijkingen met andere G4-steden. Hoewel er momenteel onvoldoende indicatoren zijn om de dimensies ‘later’ en ‘elders’ volledig te meten, zet deze editie een eerste stap in het presenteren van cijfers door de bril van brede welvaart. De gemeente wil in gesprek gaan met regionale kennisinstellingen en partners om de data beter te duiden en fundamentele keuzes inzichtelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *