SCHIEDAM- In maart 2016 starten in Schiedam en Vlaardingen de acties ‘Schone club loont’ en ‘Schone school loont’. Sportverenigingen en scholen in beide gemeenten worden opgeroepen samen met leerlingen en leden het eigen terrein schoon te houden en plastic verpakkingsafval (en in Schiedam drankenkartons) te scheiden. Aan de acties is een beloningsysteem gekoppeld waarin tussentijdse incentives zoals clinics, korting op sportkleding, toegangskaartjes voor evenementen, attracties of sportwedstrijden, of een ontbijt etc. te winnen zijn. De Schoonste club en Schoonste school maakt bovendien kans op een activiteit ter waarde van 1000 euro
De actie voor de scholen en verenigingen bestaat uit twee onderdelen. Deelnemende scholen en verenigingen ontvangen van Irado gratis een container voor het apart inzamelen van plastic verpakkingsafval (en in Schiedam ook drankenkartons). Doordat dit afval niet meer bij het restafval terecht komt vermindert de hoeveelheid restafval en besparen zij direct op de kosten voor afvoer hiervan. Zorgen de sporters en scholieren daarnaast nog voor een zwerfafvalvrij terrein, dan kunnen zij meestrijden in de competitie: ‘Schoonste Club en Schoonste School van Schiedam of Vlaardingen. Ze maken daarmee kans op een activiteit ter waarde van 1000 euro. Er zijn ook nog tweede (twv 750 euro) en derde prijzen (twv 500 euro) te winnen. De wedstrijd start op 19 maart 2016 – de Landelijke Opschoondag – en eindigt in maart 2017.
In 39 gemeenten zijn vanaf 1 januari jongstleden pilots van start waarbij maatschappelijke organisaties een beloning krijgen voor het inzamelen van onder andere PET-flesjes, en/of blikjes en/of ander verpakkingsmateriaal. De pilots moeten zorgen voor meer maatschappelijke betrokkenheid bij de strijd tegen zwerfafval en bij de gescheiden inzameling van waardevolle materialen. Gemeenten hebben elk hun eigen opzet gekozen voor de pilot. De pilots duren twee jaar.
De gemeente Vlaardingen en Irado hebben ervoor gekozen de actie te richten op plastic verpakkingsafval en zwerfafval. Irado heeft in samenwerking met de gemeente Schiedam in deze gemeente gekozen voor plastic verpakkingsafval, drankenkartons en zwerfafval. Doel is om op basis van de ervaringen met de verschillende pilots in de verschillende gemeenten per 1 januari 2018 tot een effectief en landelijk dekkend beloningssysteem te komen voor PET-flesjes, drankenblikjes en eventueel andere (verpakkings)materialen.