WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ACTIES TEGEN HENNEPKWEKERIJEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Team Toezicht en Handhaving van de gemeente Schiedam (de Lichtblauwe Brigade) heeft samen met de politie in de eerste zes maanden van dit jaar 32 hennepkwekerijen ontmanteld. In totaal werden er 9.764 planten en 6 kilo gedroogde toppen in beslag genomen. Alle kwekerijen zorgden voor een gevaarlijke situatie. De planten en overige in beslag genomen materialen zijn afgevoerd en ter vernietiging aangeboden bij een afvalverwerkingsbedrijf.
DSC00004
De meeste kwekerijen bevonden zich in de wijk Oost; daar werden er 11 ontmanteld. In West waren dat er 6, in Centrum 4, in Nieuwland, Spaland en Zuid elk 3 en in Groenoord en Woudhoek elk 1.

De waterweggemeenten werken samen met politie, Stedin en woningcorporaties aan het bestrijden van hennepkwekerijen. Hennepkwekerijen zijn bijna altijd brandgevaarlijk en zorgen voor stank- en wateroverlast. Vaak gaan er criminele organisaties achter schuil. Wie informatie heeft over hennepkwekerijen kan dit melden bij de politie via 0900-8844 of bij de gemeente Schiedam op 010-2191455. Wie anoniem wil blijven kan terecht bij Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

De ontmanteling is onderdeel van de bestuurlijke aanpak van hennepkwekerijen, waarin de gemeente Schiedam samenwerkt met politie, energiebedrijf en woningcorporaties. Het beleid is erop gericht de risico’s en overlast tegen te gaan, die gepaard gaan met de aanwezigheid van hennepkwekerijen, met name in woongebieden. Vaak doen zich door gebrekkige installaties en illegale stroomafname brandgevaarlijke situaties voor en is er sprake van stank- en wateroverlast. Ook wordt aanvullend onderzoek verricht naar banden met de georganiseerde criminaliteit. De kosten voor de ontmanteling worden verhaald op de eigenaren van de kwekerij.