WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGS IJZERKOEKJE NU OOK IN SCHIEDAM

VLAARDINGEN- Bakker Raymond Herweijer probeert ook Schiedammers enthousiast te maken voor het typisch Vlaardingse IJzerkoekje. Sinds Herweijer de twee winkels van bakkerij Scholtes heeft overgenomen worden er ook in de jeneverstad IJzerkoekjes verkocht.

Vanuit het filiaal aan de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen worden alle Herweijer&Scholtes filialen voorzien van de half gare baksels. Voor de echte Vlaardingers is het IJzerkoekje al jaren een ware delicatesse. Voor Schiedammers is het vooral wennen.
ijzer 1

ijzer 4

ijzer 3

ijzer 2
Wekelijks worden er door de Vlaardingse Nelleke Moerman-Le Mebel tussen de vijf- en de zesduizend IJzerkoekjes gebakken. Waarvan nu ook een deel in de twee Schiedamse winkels wordt afgezet. Op schoteltjes worden bijna dagelijks kleine stukjes IJzerkoekjes aan Schiedamse klanten aangeboden om te proeven. Of het koekje ook echt aan zal slaan in Schiedam is nog afwachten.

Het IJzerkoekje werd op 29 juli jongstleden toegevoegd aan de Ark van de Smaak. Een initiatief van de wereldwijde Slow Food beweging, in een poging relatief onbekende streekproducten voor de vergetelheid te behoeden.