WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AGENTEN NIET VERVOLGD NA SCHIETINCIDENT ZOMERCARNAVAL ROTTERDAM

ROTTERDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om drie politieagenten die betrokken waren bij een van de schietincidenten tijdens het Zomercarnaval op 29 juli 2023, niet te vervolgen. Uit het onderzoek geleid door de Rijksrecherche is gebleken dat de agenten rechtmatig handelden en hun vuurwapen gebruikten in overeenstemming met de Ambtsinstructie.

Tijdens het Zomercarnaval, een evenement dat jaarlijks wordt gehouden, waren de drie agenten aanwezig om toezicht te houden. Omstreeks 21.20 uur escaleerde een ruzie op de kruising van de Coolsingel en de Van Oldebarneveltplaats. Een van de betrokkenen trok een vuurwapen en schoot op de andere partij, die ondanks het oplopen van drie schotwonden het incident overleefde.

De agenten reageerden onmiddellijk door hun wapens te trekken en de schutter te sommeren zijn wapen neer te leggen. Na het negeren van deze bevelen en een waarschuwingsschot, zagen de agenten zich genoodzaakt gericht te schieten op de schutter, waarbij per ongeluk ook een omstander gewond raakte.

Forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat er in totaal acht schoten zijn gelost door de agenten, waarvan vijf de schutter troffen of schampten, en één de onschuldige omstander raakte. Beide mannen betrokken bij het conflict, evenals de gewonde omstander, ontvingen direct medische zorg.

De schutter, die later is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor poging tot doodslag en illegaal wapenbezit, zit momenteel zijn straf uit. De uitspraak volgde in januari van dit jaar.

Het OM stelt dat de agenten volgens protocol hebben gehandeld en dat er geen gronden zijn voor strafrechtelijke vervolging. De focus ligt nu op het herstel van de gewonde omstander en de verwerking van het incident door alle betrokkenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *