WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM HOUDT VEILIGHEIDSRISICOGEBIEDEN TOT NOVEMBER

SCHIEDAM- Burgemeester Harald Bergmann (VVD) laat weten dat de gebieden Schiedam-Centrum, Schiedam-Nieuwland en Schiedam-Oost zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. De aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied voor de Industrieterreinen Spaanse polder en ‘s-Gravelandsepolder is met een half jaar verlengd.

Deze maatregel volgt op een reeks high impact crimes, waaronder overvallen, het gebruik van explosieven en (pogingen tot) moord- en doodslag, die zich tussen oktober 2023 en 19 maart 2024 hebben voorgedaan.

Volgens de burgemeester zijn de intensiteit van het geweld en de impact van deze incidenten aanzienlijk. De politie heeft meerdere wapens aangetroffen, zowel tijdens preventieve fouilleeracties als daarbuiten, wat wijst op de aanwezigheid van wapens in de aangewezen gebieden. De verharding van de criminaliteit, met name het toenemende wapenbezit onder jongeren en het gebruik van explosieven, baart de burgemeester grote zorgen.

Op advies van de politie en met goedkeuring van het Openbaar Ministerie, worden de preventieve fouilleringen op gezette tijden uitgevoerd. Deze zijn strikt gereguleerd door juridische waarborgen en worden ingezet als reactie op het aantal geweldsincidenten met (vuur)wapens.

Deze veiligheidsmaatregelen zijn genomen op basis van artikel 2:76 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Schiedam 2013 en artikel 151b van de Gemeentewet. De aanwijzing geldt voor de periode van 15 mei 2024 tot en met 14 november 2024.

In de afgelopen periode is het instrument van preventief fouilleren 12 keer ingezet. Hierbij werden 159 personen gefouilleerd en 19 voertuigen doorzocht. Er is één mes/steekwapen in beslag genomen. Er vonden vijf incidenten plaats die als moord of poging tot doodslag worden aangemerkt, zeven als (poging) zware mishandeling, en vier keer geweld tegen politieambtenaren. Daarnaast waren er 12 overvallen, waarbij in negen gevallen een wapen werd gebruikt.

Eén gedachte over “SCHIEDAM HOUDT VEILIGHEIDSRISICOGEBIEDEN TOT NOVEMBER

  1. Goh, heel Nieuwland weer op de lijst.😒 De vorige burgemeester vond dat niet nodig. Een week later was er een explosie op de Scaepmansingel…😤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *