WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ARCHEOLOGISCHE VONDST VLAARDINGEN

Ali (12) en Tom (11) hadden een verrassing bij toen ze vorige week donderdag een bezoek brachten aan het 'Archeologisch en Bouwhistorisch depot' in Vlaardingen. Aan de Surinamesingel in Vlaardingen hadden ze een voorwerp in de grond gevonden. Hun vondst hadden ze in een grote blauwe emmer gelegd en voorzichtig meegenomen om te laten zien aan een archeoloog.
Ali (12) en Tom (11) hadden een verrassing bij toen ze vorige week donderdag een bezoek brachten aan het ‘Archeologisch en Bouwhistorisch depot’ in Vlaardingen. Aan de Surinamesingel in Vlaardingen hadden ze een voorwerp in de grond gevonden. Hun vondst hadden ze in een grote blauwe emmer gelegd en voorzichtig meegenomen om te laten zien aan een archeoloog.
VLAARDINGEN- Twee jongens van 11 en 12 jaar uit Vlaardingen hebben een mooie vondst aangetroffen in de bodem van de haringstad. Aan de Surinamesingel in Vlaardingen hebben de twee een kruikje gevonden…dat nog heel was. Hun vondst hebben ze in een grote blauwe emmer gelegd en voorzichtig meegenomen om te laten zien aan een archeoloog.

Ali en Tom hadden hun vondst vorige week donderdag meegenomen voor een bezoek aan het ‘Archeologisch en Bouwhistorisch depot’ in Vlaardingen. Aardewerk bewaart goed in de bodem, maar meestal vindt men enkel scherven. Vroeger gooide mensen een pot of kruik pas weg als die stuk was én door de druk in de bodem breken de scherven vaak nog meer. Een compleet kruikje is dus een bijzondere vondst.
Het kruikje is 21,5 cm hoog en heeft een maximale breedte van 14,2 cm. De horizontale lijnen aan de buiten- en binnenzijde van de kruik, de draairingen, tonen aan dat het voorwerp op een draaischijf is gemaakt. De oren zijn na het draaien aan de buik en hals vastgemaakt. Een vingerafdruk aan de onderzijde van elk oor is een leuk detail.

Natuurlijk wilden Ali en Tom weten hoe oud hun vondst was. Archeologen van de gemeente Vlaardingen hebben daarom de kruik eerst schoongemaakt. Er blijken geen stempels of merktekens te bespeuren. Hoe oud de kruik is, kunnen de archeologen echter niet met zekerheid zeggen. Deze kruikvorm gemaakt van ongeglazuurd, ruw grijs-wit aardewerk kennen we namelijk niet in de Nederlandse archeologie.

Waar komt de kruik dan vandaan? Gaat het om een zogenaamde amfoor uit het mediterrane gebied die op één of andere manier bij de Surinamesingel in de grond is beland? Of is het een kunstig gemaakte ‘oude’ pot uit een decoratie- of tuinwinkel? Voorlopig blijft het een mysterie, want gelijkaardige kruiken hebben de archeologen nog niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *