WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BURGEMEESTER SCHIEDAM ZAG 12 KEER AF VAN HUISVERBOD

SCHIEDAM- In Schiedam is vorig jaar in totaal 66 keer een procedure gestart voor het opleggen van een huisverbod. In 54 gevallen is door de burgemeester daadwerkelijk een huisverbod opgelegd, maar in 12 gevallen niet.

Na het invullen van verschillende risicotaxatie formulieren kan een (hulp) officier van justitie besluiten aan de burgemeester te adviseren om te beslissen om het huisverbod niet op te leggen. Verder weegt de burgemeester ook eigenstandig de feiten en omstandigheden en de verklaringen van de betrokkenen. Dan kan worden besloten om geen huisverbod op te leggen, maar wordt er wel doorverwezen naar hulpverlening.

De Wet Tijdelijk huisverbod geeft een burgemeester de bevoegdheid om een persoon van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat tijdelijk (in beginsel 10 dagen) de toegang tot zijn woning te ontzeggen. Tijdens deze periode mag de betreffende persoon geen contact opnemen met zijn huisgenoten. De periode wordt benut om andere maatregelen te nemen die (de dreiging van) huiselijk geweld kunnen wegnemen.

De burgemeester legt het verbod op en kan het verbod verlengen tot maximaal vier weken. Het is een op zichzelf staande bevoegdheid, die ook kan worden toegepast in situaties van kindermishandeling. Het huisverbod kan ook worden ingezet ter voorkoming van strafbare feiten. Een herhaald huisverbod is niet uitgesloten, waarbij het niet nodig is dat er een bepaald tijdsbestek is gelegen tussen het (primaire) verlengde huisverbod en het tweede huisverbod. Wel moet er sprake zijn van nieuwe feiten. Op overtreding van het verbod staat maximaal twee jaar celstraf of een taakstraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *