WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘BUURT WIL AKTIE TEGEN OVERLAST EN BEWONING BOTEN OUDE HAVEN VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- De omwonenden van de Oude Haven in Vlaardingen voelen zich genegeerd en gefrustreerd door de gemeente en de Watersportvereniging Vlaardingen (WSV) over de situatie met de boten die in de haven liggen. Ze klagen al jaren over de overlast die de boten zouden veroorzaken, zoals het belemmeren van het uitzicht, het permanent bewonen van de boten en het niet naleven van de regels. Ze hebben verschillende keren geprobeerd om in gesprek te gaan met de betrokken partijen, maar ze zeggen dat ze geen gehoor krijgen of zelfs onbeschoft worden behandeld. De buren hebben nu hun verhaal gedaan aan de raadsleden tijdens een inspreekmoment, maar ze hebben nog geen oplossing gezien.

De omwonenden wonen aan de Oost- en Westhavenkade. Ze hebben vooral last van vier grote motorjachten die aan de steiger liggen aan het begin van de Oosthavenkade. De boten zijn zo groot dat ze het zicht op het water en de overkant wegnemen van de huizen aan beide zijden van de haven. Bovendien merken ze op dat er op tenminste één van de boten wordt gewoond, wat volgens hen in strijd is met de regels.

De haven aan de kant van de Oosthavenkade wordt door de gemeente Vlaardingen verhuurd aan de WSV. De buren hebben eerst contact opgenomen met de WSV om te vragen of de boten naar een andere plek in de haven konden worden verplaatst. Ze stelden voor om de boten richting de spoorbrug te verplaatsen, waar de haven breder is en waar minder huizen staan, maar de WSV weigerde dit. De WSV zei dat ze zelf mocht bepalen hoe de haven werd ingericht aan de zijde van de Oosthavenkade, en dat de omwonenden geen last hadden van de boten. De buren weten zeker dat in het contract tussen de gemeente en de WSV staat dat de WSV de omwonenden niet tot last mag zijn.

Toen de WSV niet wilde meewerken, hebben de omwonenden de gemeente benaderd. Ze hadden op 7 januari 2021 een gesprek met een ambtenaar, maar die was volgens hen erg onvriendelijk. De ambtenaar zou letterlijk hebben gezegd: ‘Jullie moeten niet zeiken over de boten’. De omwonenden hebben daarna contact gezocht met verschillende wethouders, maar die hebben ook geen actie ondernomen.

De buurt wijst erop dat de kwestie van de boten al langer speelt. Ze zeggen dat er in 2016 al melding is gemaakt bij de gemeente over het permanent bewonen van de boten, en dat de gemeente toen heeft beloofd te zullen handhaven, maar dat is volgens hen nooit gebeurd. Ze vinden het ook onrechtvaardig dat de gemeente wel handhaaft aan de Westhavenkade, waar de historische schepen liggen. Die schepen moeten zich aan allerlei regels houden die door de gemeente zijn opgelegd, en die worden ook gecontroleerd. De omwonenden vragen zich af waarom er voor de boten aan de Oosthavenkade andere regels gelden, en waarom de gemeente daar niet optreedt. Ze willen dat de gemeente en de WSV hun klachten serieus nemen en dat er een oplossing komt voor de boten in de Oude Haven.

17 gedachten over “‘BUURT WIL AKTIE TEGEN OVERLAST EN BEWONING BOTEN OUDE HAVEN VLAARDINGEN’

  1. Er is een wet die zeg je heb geen recht op uitzicht!!! Als de gemeente de haven dempt en er een flat neerzet heb je geen poot om op te staan. Als je de gemeente zolang bezig houd met deze onzin , kan je beter verhuizen.

 1. Ambtenaar had daar zelf een bootje liggen? Of zat in bestuur WSV?
  De onbeschoftheid van de reactie klopt niet met een zo duielijke en logische aan hem voorgelegde kwestie; dan denk je al gauw dat er meer speelt.
  Namen van eigenaars van de 5 joekels na te trekken in scheepsregister kadaster (of zijn ze daar nog te klein voor?). Dan weet je meteen of er wel/niet een belangenverstrengeling kan spelen.

  1. Kan toch veel makkelijker: even die club bellen, en vragen of het waar is, en dan kan je feiten plaatsen in plaats van aannames.Plezierjachten worden meestal niet in het kadaster vermeld. Veel te duur en onnodig. Gewoon bellen!!!

 2. Volgens mij is er sprake van jaloezie.
  Gun een ander ook wat. Een haven waar geen boten liggen maakt de stad nog minder aantrekkelijk.

 3. Er liggen al langer boten als dat die haringpakhuizen bewoont zijn. Wat een anzijn zeiker ben je als je aan de haven woon en dan geen boten voor je deur wil hebben. Ik zeg verhuizen!! Klinkt als bij het vliegveld wonen en vliegtuigen proberen weg te jagen.
  Het is een fot van deze zeikers als je geen boot wil zien heb je fout gekocht!!!!!!

 4. Zeker de eigenaar van die sportwagen die altijd scheef staat geparkeerd, je kan je tijd beter in leren parkeren steken!!!! Daar moeten ze is op handhaven!!! Deze schepen zijn prachtig zeker nu met al die lampjes ik woon vlak naast jou en geniet er elke dag van!

 5. Wil je geen treintjes horen? Ga niet bij het spoor wonen. Wil je geen bootjes zien? Ga niet aan een haven wonen. Wil je geen vliegtuiggies zien? Ga niet bij het vliegveld wonen. Hou je niet van drukte? Ga niet in het centrum wonen. Hou je niet van asieltuig? Ga niet in Ter Apel wonen. Hou je niet van oorlog? Ga niet in het Midden Oosten wonen. Wil je graag zeuren? Dan moet je dit allemaal wél doen.

 6. Welkom in de stad!
  Hier kijk je bij je buren op hun bord.
  En als je mag kijken tegen een boot , is dat puur luxe. Er zijn vast vlaardingers die willen ruilen. Kijk maar uit met je acties, het verhaal gaat rond dat het een mooie plek is voor een boot vol geluk zoekers. Buiten de sluis kan niet meer vanwege springvloed!!! De hele dag een aggregaat voor je deur, en goedzoekertjes in je tuin. Zou maar inbinden, vertrouw de ambtenaar nooit werken altijd in eigen belang.

 7. Een artikel vol bullshit. Zonder enige verificatie of poging daartoe; het raakt kant noch wal om in zeemanstermen te blijven. Ofwel RIOOLJOURNALISTIEK.
  Terpentijnplasser nummer 1, die van die midden op de rijbaan geparkeerde Porsche, en al zijn klachten bij Handhaving, heeft twee personen meegetrokken in zijn kielzog, en noemt dat de buurt. Heeft overal klachten over, maar is te beroerd om zijn eigen hondenpoep op te ruimen, en een geschikte parkeerplaats voor de twee auto’s te zoeken. Aan de Westhavenkade liggen uitsluitend bewoonde schepen, weet ik uit eigen ervaring. De kwal heeft in 2021 nog een foto genomen uit zijn afgeplakte woonkamer, met een prachtig Kerstuitzicht op Gastrobar van Dalen, en deze is in dec 2022 weer geplaatst, en hij vindt het nog leuk ook op Facebook. Er staat geen noemenswaardig schip op.
  Volgens Linkedin is deze kneuter juridisch opgeleid, overigens zonder BUL, maar heeft nog nooit gehoord van WB 5, Artikel 37 of misschien juist wel, en zoekt de publiciteit, omdat de gemeente of de haven misschien wel helemaal niets fout doet, en hij wettelijk geen poot heeft om op te staan.

  Een uitgebreide rectificatie zou niet misstaan.

 8. “Buren worden niet gehoord,” wordt er geschreven. IS DAT WEL JUIST?
  Hoe komt het dan, dat de bewoners van het witte huis vrij uitzicht hebben over vier kleine bootjes? En deze situatie bestaat al sinds december 2021. Waarom dan klagen of deze hetze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *