WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LEEFBAAR ROTTERDAM WETHOUDER WIL MINDERJARIGE ASIELZOEKERS IN NOORD

ROTTERDAM- Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam (bestaande uit Leefbaar, VVD, D66 en Denk) heeft het plan om het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) groen licht te geven voor de huisvesting van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) in een pand aan de Walenburgerweg 33 in Noord. Het gaat om jongeren van 15 tot en met 17 jaar oud, die maximaal met 35 personen tegelijk in het pand kunnen verblijven. De opvang is in principe voor 3 jaar bedoeld, met een mogelijke verlenging. Rotterdam heeft al 500 asielopvang-plekken in gebruik, maar deze locatie is de eerste in deze wijk. Robert Simons, de wethouder van Leefbaar Rotterdam: ‘Zo werken we aan de gewenste spreiding van locaties over de stad. Bovendien wordt met de realisatie van deze locatie geen extra druk gelegd op de woningmarkt: het betreffende pand stond al enige tijd leeg, betreft particuliere verhuur en heeft een maatschappelijke bestemming.’ Rotterdam streeft ernaar om asielzoekers op verschillende plekken in de stad te huisvesten.

Eerdere projecten met minderjarige asielzoekers in Nederland zijn tot nu toe altijd omgeven door list, bedrog en fraude. Bekendste voorbeeld is de Angolees Mauro. Na het alsnog binnenhalen van een verblijfstatus maakten de reguliere media pas bekend dat Mauro had gelogen over zijn achternaam en over zijn geboortedatum. Hij had al jaren een paspoort, waarmee hij na zijn komst in Nederland terug had gekund naar zijn moeder in Angola. Zijn leugens hadden geen gevolgen meer voor zijn verblijfsvergunning.
AMV zijn minderjarige asielzoekers die zonder hun ouders of verzorgers in Nederland aankomen en hier asiel aanvragen. Ze volgen dezelfde asielprocedure als volwassen asielzoekers, maar ze krijgen wel een voogd toegewezen. Er is een groot tekort aan opvangplekken voor AMV, en het Rijk vraagt de gemeente om hierbij te helpen, omdat de grenzen dichtgooien volgens hen geen optie is.

Het COA zal samen met Zorg & Perspectief zorgen voor de veiligheid op de opvanglocatie, zowel fysiek als sociaal. Er zijn altijd medewerkers aanwezig op de locatie, 24 uur per dag, 7 dagen per week. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de buurt. Verder is het de bedoeling om een beheergroep op te richten, zoals dat gebruikelijk is, waar ook het onderwerp veiligheid aan de orde komt en waar onder andere de politie bij betrokken wordt. In die beheergroep worden ook afspraken gemaakt over hoe en waar bewoners met hun vragen, klachten en ideeën terecht kunnen. Daarnaast zal de gemeente in de werkafspraken met het COA vastleggen dat de AMV voorlichting krijgen over veiligheid, zodat ze zelf ook beter voor zichzelf kunnen opkomen.

2 gedachten over “LEEFBAAR ROTTERDAM WETHOUDER WIL MINDERJARIGE ASIELZOEKERS IN NOORD

  1. Die terroristische organisaties, zoals het COA, Rode Kruis, Artsen zonder grenzen, Halve maan, kunnen die niet worden verboden? De Hells Angels en Satudarah zijn voor minder kwaad verboden kluppies geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *