WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

D66-WETHOUDER VLAARDINGEN BLIJFT AARDGASVERBOD DOORDRUKKEN

VLAARDINGEN- Om de weerstand tegen het aardgasverbod in de Drevenbuurt in Vlaardingen-Holy te verminderen, wil wethouder Koen Kegel (D66) begin volgend jaar met de gemeenteraad overleggen over betaalbare alternatieven voor aardgas. Hij vraagt de gemeenteraad om geld vrij te maken om de bewoners tegemoet te komen in de kosten voor het aanpassen van hun huizen. Dit zal onderdeel worden van de voorjaarsnota.

De wethouder reageert daarmee op de petitie die door 857 bewoners van de Drevenbuurt is ingediend bij de burgemeester. De petitie verzet zich tegen het plan van de gemeente om de wijk van het gas af te halen. De bewoners vinden dat ze te weinig inspraak hebben gehad en dat ze te veel moeten betalen voor een onzekere en ongewenste verandering. Ze willen dat de gemeente het plan herziet en hen de optie geeft om op aardgas te blijven koken en verwarmen. De ondertekenaars vragen ook om meer tijd om te profiteren van de technologische ontwikkelingen op het gebied van alternatieve energie.

Op de dag dat de gemeente een extra informatieavond hield voor de Drevenbuurt, ontving ze ook de petitie van de bewoners. Het doel van de avond was om de bewoners te informeren en gerust te stellen over het proces van het aardgasvrij maken van de wijk. De gemeente had eerder een enquête uitgevoerd in de Drevenbuurt, waarbij de bewoners konden kiezen uit twee opties voor warmtelevering, maar de meeste bewoners hebben niet deelgenomen. De gemeente interpreteerde dit niet als een afkeuring, maar als een tekort aan informatie. Daarom hoopt de gemeente dat de bewoners alsnog bereid zijn om mee te werken aan het vinden van alternatieven, om het aardgasverbod op te leggen, waarna de rest van Vlaardingen zal volgen.

2 gedachten over “D66-WETHOUDER VLAARDINGEN BLIJFT AARDGASVERBOD DOORDRUKKEN

  1. We hebben te weinig inzicht en dat kunnen we bereiken door gebruik te maken van https://www.buurtwarmtewijzer.nl/hoe-werkt-het is door TNO ontwikkeld en in een aantal wijken in het land uitgetest. Hierin wordt een hele wijk 3-d in beeld gebracht met de bekende kenmerken van de woningen. Bewoners brengen daar hun reeds aangebrachte verduurzamingen in aan en het budget dat zij beschikbaar hebben voor (verdere) verduurzaming om van het gas te gaan. Hieruit komt een advies voort waarmee bewoners en gemeenten mee aan de slag kunnen om met een of meer gemeenschappelijke of individuele oplossingen de wijk van het gas af te halen. Nu zijn er alleen 21 type woningen in kaart gebracht, maar is er geen inzicht in de reeds aangebrachte verduurzamingen en de nog te maken noodzakelijke kosten. Vooral het gebrek aan inzicht in de kosten ziitten de bewoners hoog, maar ook de overlast die we gaan krijgen is belangrijk voor de wijk die toch al te maken heeft met hoge kosten voor ophoging, tuinaanleg en voor sommigen erfpacht en woningonderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *