WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DOUANE ROTTERDAM ONTDEKT VOOR 73 MILJOEN AAN COCAÏNE

ROTTERDAM- Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane 976 kilo cocaïne ontdekt in een lading bevroren sinaasappelsap. De drugs zaten verstopt in 10 vaten en waren meer dan 73 miljoen euro waard op de zwarte markt. De cocaïne is in beslag genomen en vernietigd. De container was onderweg naar een bedrijf in Zuid-Holland.

Rotterdam is een belangrijke haven voor drugscriminelen, omdat het de grootste en drukste haven van het Europese continent is. Er komen jaarlijks miljoenen containers binnen uit alle delen van de wereld. Het is voor de criminelen makkelijker om drugs te verstoppen tussen de enorme hoeveelheid goederen die de haven binnenkomen. Bovendien is Rotterdam een goede uitvalsbasis om de drugs verder te verspreiden over andere landen, dankzij het open grenzen beleid van de EU.

Om drugssmokkel te voorkomen, werken verschillende instanties samen in de haven. De Douane, de politie, de FIOD, de marechaussee en het Openbaar Ministerie vormen samen het HARC-team (Hit And Run Cargo team). Dit team is gespecialiseerd in de opsporing en vervolging van drugssmokkel via de haven. Het HARC-team maakt gebruik van geavanceerde technologie, zoals röntgenscanners, speurhonden en camera’s, om verdachte containers te controleren. Ook krijgt het team tips en informatie van andere landen en organisaties, zoals de DEA (Drug Enforcement Administration) uit de Verenigde Staten. Het HARC-team heeft in de afgelopen jaren duizenden kilo’s drugs onderschept en honderden verdachten aangehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *