WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DRUGSUITHALER (25) VLAARDINGEN RISKEERT GEVANGENISSTRAF

VLAARDINGEN- De 25-jarige Peruaan J.D. P.P. uit Vlaardingen moet verschijnen voor de politierechter in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet in hem een zogenaamde drugsuithaler.

Het OM zegt dat P.P. op 12 juni 2022 zonder toestemming op een afgesloten terrein van de Hutchison Ports ECT Delta Terminal op de Maasvlakte was. Daar worden goederen gedistribueerd, opgeslagen en overgeslagen. P.P. zou daar op zoek zijn geweest naar drugs die verstopt waren in containers.

Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet die het onbevoegd betreden van havens strenger kan bestraffen. Dit heet de uithalerswet. Het doel van deze wet is om de ondermijnende criminaliteit in de haven aan te pakken, waar criminele organisaties grote hoeveelheden drugs willen smokkelen. Daarvoor maken ze gebruik van uithalers, meestal jonge jongens die de drugs uit de containers moeten halen. Zij krijgen vaak te maken met de Zeehavenpolitie of de Douane, die hen proberen te stoppen. Voorheen kregen uithalers alleen een boete, maar nu kunnen ze tot 1 jaar celstraf krijgen, ook als ze geen drugs bij zich hadden. Als ze bijvoorbeeld ook een valse pas gebruiken om de haven in te komen, kan de celstraf oplopen tot 2 jaar.

Uit cijfers blijkt dat de 893 uithalers die tot vorig jaar in Rotterdam zijn gepakt voor het uithalen van cocaïne uit de haven, samen 8106 keer eerder in aanraking zijn gekomen met justitie. Daarbij zijn alleen de zaken meegeteld die niet zijn geseponeerd. Het gaat vaak om overvallen, geweldsincidenten of bedreigingen.

2 reacties op “DRUGSUITHALER (25) VLAARDINGEN RISKEERT GEVANGENISSTRAF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *