WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EERSTE REACTIE VANUIT SCHIEDAM OP GELEKTE PLANNEN WILDERS 1

SCHIEDAM- Oud-wethouder van Schiedam, Theo Schoenmakers, uit als een van de eerste zijn teleurstelling over de voorgestelde financiële plannen van het kabinet Wilders 1 voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). ‘Een bezuiniging van 100 miljoen op de NPO is belachelijk weinig,’ zegt hij, suggererend dat er mogelijk een fout is gemaakt in de cijfers. ‘Het moet wellicht 100% zijn!’

De mogelijke bezuiniging van 100 miljoen zingt echter rond uit gelekte informatie dat het nieuwe kabinet mogelijk afziet van de volledige sanering van de publieke omroep, een stap waar PVV-voorman Geert Wilders juist lang op heeft aangedrongen. Het zou de zoveelste concessie zijn die de PVV doet (Naast geen Nexit, geen premierschap voor Wilders en steun aan de Oekraïne en de klimaathoax, alsof er daadwerkelijk een stikstof- en CO2-probleem zou bestaan).

Rond de kabinetsformatie wordt ook ander nieuws naar buiten gebracht dat wijst op veranderingen in het beleid:

Het eigen risico in de zorg wordt meer dan gehalveerd, tot 165 euro in 2027.
De spreidingswet wordt ingetrokken.
Er komt geen verplichte warmtepomp voor huishoudens.
Er worden investeringen gepland in de woningmarkt, defensie, en bestaanszekerheid.
Daarnaast staat dus een bezuiniging van 100 miljoen euro op de begroting voor de NPO.

De totale kosten van de NPO, inclusief de dertien omroepen, bedroegen in 2023 1,1 miljard euro. Door de nu rondzingende bezuiniging daalt dit bedrag tot een kleine 3% naar circa 847 miljoen euro in 2025.

De vier formerende partijen (PVV, NSC, VVD, BBB) zijn verdeeld over de bezuinigingen:
De VVD pleit voor bezuinigingen van ongeveer 400 miljoen euro en wil dat de NPO toekomstbestendig, transparanter en efficiënter wordt. NSC wil zelfs één NPO-zender schrappen en het vrijgekomen geld gebruiken voor producties op het gebied van nieuws, achtergronden, geschiedenis, film, kunst en cultuur. De fractie van Omzigt zou eerder vanavond als eerste al hebben ingestemd met het hoofdlijnenakkoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *