WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EIS: LEVENSLANG VOOR IN SCHIEDAM OPGEPAKTE VUONG (50)

SCHIEDAM- Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een levenslange celstraf geëist tegen de 50-jarige Minh Nghia Vuong. Vuong werd vorig jaar gearresteerd na het incident op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht, waar hij zijn ex-partner en haar moeder neerschoot.

Op die noodlottige dag, 21 januari 2023, raakte zijn ex-partner ernstig gewond en werd blijvend invalide. Haar 66-jarige moeder overleefde de aanslag niet. Uit het rechercheonderzoek bleek dat Vuong, sinds het einde van hun relatie, zijn ex-vriendin lastigviel met dreigende berichten, die hij later als ‘grapjes’ afdeed. Ondanks verzoeken om te stoppen, bleef hij berichten sturen, waaronder een verontrustend bericht een uur voor het schietincident met de tekst: ‘Tot de dood ons scheidt.’

Tijdens een gezellig uitje, waarbij moeder en dochter samen een broodje aten, sloeg het nootlot toe. Vuong confronteerde hen op de parkeerplaats. Zijn ex-vriendin probeerde te vluchten en riep omstanders op de politie te bellen, maar het was te laat. Getuigen zagen hoe Vuong zijn ex bij de nek greep en haar neerschoot, en hoe haar moeder tevergeefs probeerde in te grijpen.

Na de schoten vluchtte Vuong en bleef meer dan een maand voortvluchtig, tot hij op 25 februari in Schiedam werd gearresteerd door een speciale eenheid. Zijn naam en foto waren al breed uitgemeten in de media, en er was een beloning uitgeloofd voor de gouden tip die tot zijn arrestatie leidde.

Tijdens de verhoren bekende Vuong zijn daden. Het onderzoek toonde aan dat de aanval geen impulsieve daad was, maar een vooropgezet plan. Vuong had een gestolen auto met vervalste kentekenplaten geregeld, wisselde van auto tijdens zijn vlucht en gooide zijn telefoon weg om niet getraceerd te kunnen worden. Hij had zijn ex-partner voorafgaand aan het incident langdurig in de gaten gehouden.

De officier van justitie beschrijft de daden als ‘gruwelijk en meedogenloos’, die ‘de rechtsorde in ernstige mate hebben geschokt’. Vuong neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn acties en toont geen inzicht in zijn motieven. Daarom wordt hij als extreem gevaarlijk beschouwd en moet de samenleving maximaal tegen hem beschermd worden. Gezien de ernst van de feiten, is de enige passende straf volgens het OM een levenslange gevangenisstraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *