WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EIS: 24 JAAR TEGEN VOORTVLUCHTIGE ROTTERDAMSE CRIMINEEL

ROTTERDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een celstraf van 24 jaar geëist tegen de 32-jarige Rotterdamse crimineel Jos Leijdekkers, beter bekend als ‘Bolle Jos’. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks van zes drugstransporten met een totaal van bijna 7000 kilo cocaïne, een geweldsincident in Finland en het beramen van een liquidatie.

Leijdekkers, die al geruime tijd voortvluchtig is en zowel nationaal als internationaal gezocht wordt, verscheen niet in de rechtbank van Rotterdam. De zaak is bij verstek behandeld, wat inhoudt dat de rechter het dossier heeft besproken zonder de aanwezigheid van de verdachte of een advocaat.

De officieren van justitie stelt vast dat de uitgebreide pogingen om Leijdekkers op te sporen tot nu toe vruchteloos zijn gebleven, ondanks een beloning van 200.000 euro voor de gouden tip.

Het OM schetste een beeld van grootschalige cocaïnehandel en ernstige geweldsmisdrijven. Leijdekkers werd ontmaskerd door zijn communicatie via de versleutelde berichtendienst Sky ECC, waar hij verschillende schuilnamen gebruikte. Het bewijs omvat drie Sky-accounts die na een grondig verificatieproces aan hem zijn gelinkt.

De zaak kwam aan het licht door de inbeslagname van een partij van 1554 kilo cocaïne in Rotterdam eind december 2019, verstopt in vaten bevroren fruitpulp uit Brazilië. Uit chatgesprekken bleek dat Leijdekkers de leiding had over de operaties en contacten onderhield met corrupte douaneambtenaren en betrokkenen in Zuid-Amerika.

Het OM vraagt ook aandacht voor het excessieve geweld dat gepaard ging met de handel, zoals het geweldsincident in Finland waarbij een vrachtwagenchauffeur ernstig werd mishandeld. Daarnaast werd Leijdekkers beschuldigd van het plannen van een liquidatie, waarbij hij bereid was 200.000 euro te betalen voor de uitvoering ervan.

In de periode van december 2019 tot mei 2020 is in totaal 7000 kilo cocaïne in beslag genomen die gelinkt kan worden aan Leijdekkers. Dit komt neer op ruim 1300 kilo per maand. Het OM houdt er rekening mee dat een veelvoud hiervan wel de havens is gepasseerd, waarmee Leijdekkers miljoenen, zo niet miljarden, heeft verworven.

Gezien zijn eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten en de ernst van de huidige feiten, acht het OM een gevangenisstraf van 24 jaar passend. Daarnaast is een ontnemingsvordering aangekondigd die in een aparte procedure zal worden behandeld.

De uitspraak van de rechter wordt op een later moment verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *