WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GROTE STAKING BIJENKORF ROTTERDAM

ROTTERDAM- Medewerkers van de Bijenkorf leggen op vrijdag 25 november het werk neer. Het is voor het eerst in Nederland dat er tijdens de zogenaamde Black Friday op grote schaal gestaakt wordt. De FNV maakte dit vanmiddag bekend tijdens de zesde stakingsdag vandaag in Rotterdam. Daar liepen ruim 200 medewerkers van de Beijenkorf in een stakingsmars door de stad.

Medewerkers van de Bijenkorf staken sinds eind september voor waardering, een hoger loon en rechtvaardigheid. Zij zijn verenigd in BeeUnited/FNV.Linda Vermeulen, bestuurder FNV Handel: ‘De lonen in de winkelstraat behoren tot de laagste van Nederland: minimumloon of net daarboven. Dus 10,50, of 11, soms 12 euro (bruto) per uur.’
‘We horen de verhalen van onze collega’s. Sommigen moeten hun kind van de sportclub halen. Anderen doen de kachel niet aan. De aandeelhouders in het buitenland worden slapend rijk, terwijl wij met z’n allen voor enorme omzetten zorgen. Onze lonen moeten echt omhoog’, zegt winkelmedewerkster Tineke Hofstede.

Vandaag was het de 6e keer dat medewerkers het werk neerlegden. De acties begonnen in Amsterdam. Inmiddels doen ook de collega’s uit Amstelveen en Eindhoven mee. Én in andere winkelketens spreken ook medewerkers zich uit voor een hoger loon, bijvoorbeeld bij Etos. Het nieuws over de 60% meer subsidie die werkgevers aan de directies van de Bijenkorf en Etos wil geven (primarkpremie/LIV) maakt de medewerkers nog eens extra boos.

De groeiende stakingsgolf bij de Bijenkorf heeft gevolgen: afdelingen zijn minder goed bezet. Eerder sloot de winkel in Amsterdam de ingangen aan het Damrak en in Rotterdam was het restaurant dicht tijdens de staking.

De directie gooide deze zomer de deur hard dicht bij de cao-onderhandelingen. Terwijl de eisen van de medewerkers rechtvaardig zijn: net als de stakers eerder bij de NS en nu in het streekvervoer en bij de taxi’s willen zij dat hun salarissen omhooggaan met minstens 10%. De FNV wil ook afspreken dat de lonen meestijgen met de inflatie, met een minimum van € 14 per uur.

De FNV gaat al langer de strijd aan met de inkomenscrisis in ons land. De ongelijkheid moet kleiner. Dat kan onder andere als bedrijven zoals de Bijenkorf en mensen met de grootste vermogens een eerlijker bijdrage leveren.

De Bijenkorf heeft zeven winkels in Nederland. Daar werken ruim 2.400 mensen.

Eén gedachte over “GROTE STAKING BIJENKORF ROTTERDAM

  1. Het personeel heeft groot gelijk: moeten dure goederen verkopen maar worden zelf afgescheept met een hongerloontje terwijl de grootaandeelhouders baden in weelde. Kan niet!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *