WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HALVERING STRAF MOHAMED T. (22) VOOR DODELIJKE CRASH A20 SCHIEDAM

SCHIEDAM- Mohamed T. (22) moet 45 maanden achter de tralies voor het veroorzaken van het fatale ongeluk op de A20 bij Schiedam op 7 mei 2021. De rechter legde hem een veel lagere straf op dan de 8 jaar cel en 10 jaar rijontzegging die de officier van justitie had geëist. Ook de geëiste rijontzegging is gehalveerd door de rechter. Volgens de rechter heeft T. niet opzettelijk gehandeld, maar wel zeer roekeloos gereden. In het vonnis wordt rekening gehouden met de ernst van het feit, de persoonlijke omstandigheden van T. en de straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.

De rechter heeft ook gekeken naar de mate van schuld van T., die wel zeer hoog wordt gevonden. T. reed onder invloed van hasj, met een veel te hoge snelheid, maakte gevaarlijke inhaalmanoeuvres en filmde zijn dashboard tijdens het rijden. Hij nam dus bewust een groot risico en toonde geen respect voor de verkeersregels en de veiligheid van anderen.

De rechter heeft echter ook meegewogen dat T. nog jong was ten tijde van het ongeluk, dat hij geen strafblad heeft, dat hij spijt heeft betuigd en dat hij zelf ook getraumatiseerd is door het ongeluk. De rechter heeft ook gekeken naar de straffen die in andere zaken met dodelijke verkeersongelukken zijn opgelegd. Die variëren van taakstraffen tot gevangenisstraffen van enkele jaren. De rechter vindt een gevangenisstraf van 45 maanden daarom passend en geboden voor T., gezien alle omstandigheden.

Het staat vast dat T. onder invloed was van hasj en met een waanzinnige snelheid van 250 kilometer per uur over de weg scheurde, terwijl daar een limiet geldt van 100 kilometer per uur. Hij hield zich ook bezig met het filmen van zijn dashboard, waardoor hij zijn aandacht niet op de weg hield. Hij gedroeg zich dus niet alleen onverantwoordelijk, maar ook onachtzaam en ongeïnteresseerd, oordeelde het Openbaar Ministerie (OM) onlangs.

T. had pas kort zijn rijbewijs. Hij had drie inzittenden in zijn auto. Hij haalde gevaarlijk in en lapte de verkeersregels aan zijn laars. Het ongeluk vond plaats rond 23.30 uur. Tijdens zijn dollemansrit botste hij tegen twee andere auto’s aan. De eerste auto die hij raakte, was die van een bestuurder die na het inhalen weer naar de rechterbaan wilde gaan. Deze auto kwam door de enorme klap tegen de vangrail tot stilstand. De bestuurder liep slechts lichte verwondingen op. De tweede auto die hij raakte, was die van het slachtoffer dat het ongeluk niet overleefde. Deze auto werd door de harde klap in een slip gebracht en sloeg meerdere keren over de kop. De bestuurder, een 54-jarige man uit Capelle aan den IJssel, was op slag dood. De inzittenden van de auto van T. kwamen er ook met lichte verwondingen vanaf.

Het OM heeft nog de mogelijkheid van hoger beroep tegen de uitspraak.

Eén gedachte over “HALVERING STRAF MOHAMED T. (22) VOOR DODELIJKE CRASH A20 SCHIEDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *