WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘HOEVEELHEID MINDERJARIGE BOMLEGGERS ROTTERDAM ONUITPUTTELIJK’

ROTTERDAM- Tot 20 juni zijn in Rotterdam al 117 verdachten aangehouden voor excessief geweld, waaronder 21 minderjarigen. Deze jongeren worden vaak online of op straat benaderd en gemotiveerd door financieel gewin. Ondanks maatregelen zoals cameratoezicht en politieauto’s, worden de daders niet afgeschrikt. Dat alles laat burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) weten aan de Rotterdamse gemeenteraad. Afgelopen april heeft de burgemeester beloofd om driemaandelijks te rapporteren over de explosies en schietincidenten in de stad.

Excessief geweld omvat schietincidenten en explosies met de intentie om schade aan te richten aan mensen, gebouwen of objecten. In 2023 waren er 218 incidenten in Rotterdam. Tot 15 juni 2024 zijn er 94 incidenten geweest: 57 explosies en 37 schietincidenten. Aboutaleb: ‘Deze incidenten vinden voornamelijk plaats in het criminele circuit, maar ook door persoonlijke conflicten.’

In 2024 zijn tot nu toe 129 zaken behandeld en 81 zaken staan nog gepland. De meeste incidenten zijn gericht op woningen en bedrijfspanden. Tot 15 juni zijn 13 mensen gewond geraakt en twee overleden door schietincidenten.

Aboutaleb: ‘De groep verdachten die bereid is de incidenten uit te voeren, lijkt onuitputtelijk. Deze jongeren worden vaak benaderd via sociale media of op straat. Het financiële gewin lijkt het motief te zijn. Ondanks zichtbare en onzichtbare maatregelen zoals cameratoezicht en politievoertuigen, worden daders niet afgeschrikt.’

Er worden diverse maatregelen ingezet, zoals opsporingsonderzoeken, surveillance en bestuurlijke maatregelen. Het programma Preventie met Gezag richt zich op het tegengaan van excessief geweld. Ook wordt geïnvesteerd in bewustwording en meldingsbereidheid onder Rotterdammers via Meld Misdaad Anoniem-campagnes. De politie voert doorlopend analyses uit om een beter beeld te krijgen van de daders en slachtoffers. Onderzoek naar de wensen en behoeften van Rotterdammers na een incident is in de maak.

Tenslotte wordt een wetenschappelijk onderzoek voorbereid door de Erasmus Universiteit om concrete handvatten te bieden voor de aanpak van excessief geweld. Een landelijke aanpak wordt gecoördineerd door een van de G4-burgemeesters.

Aboutaleb zal na de zomer opnieuw rapporteren over de aanpak van excessief geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *