WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

INDIË HERDENKING OP VLAARDINGSE BEGRAAFPLAATS

VLAARDINGEN- Wethouder Jacky Silos (CDA) heeft om 11.00 uur tijdens haar toespraak de gesneuvelde Vlaardingse militairen herdacht in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1950. Aansluitend heeft zij samen met andere aanwezigen bloemen gelegd bij de herdenkingssteen voor in Indië gesneuvelde Vlaardingse militairen op Begraafplaats Emaus. Deze herdenkingssteen is gemaakt van wit marmer en draagt een tekst en het embleem van de Indië-gangers.

De herdenking heeft een bijzondere betekenis, omdat het op 15 augustus 1945 was dat Japan zich overgaf na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Daarmee kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, dat toen nog Nederlands-Indië omvatte. De oorlog heeft veel leed veroorzaakt onder de bevolking van het Koninkrijk, die te maken kreeg met honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Vele Indonesische slachtoffers hebben geen speciale begraafplaats gekregen. Bovendien werkte de oorlog door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven.

Nederlands-Indië was een Nederlandse kolonie die bestond uit de eilanden van de huidige Indonesië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië aangevallen. Japan wilde de natuurlijke rijkdommen van Nederlands-Indië gebruiken voor zijn oorlogsinspanningen. De Jappen veroverde snel de meeste eilanden van Nederlands-Indië, ondanks het verzet van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en de geallieerde troepen. Op 9 maart 1942 gaf het KNIL zich over aan Japan. De Japanners voerden een hard regime in, waarbij ze veel mensen dwongen om te werken als romusha (dwangarbeider), onder andere aan de beruchte Birma-spoorweg. Ook werden veel Nederlanders en andere Europeanen geïnterneerd in krijgsgevangenen- of burgerkampen, waar ze werden mishandeld, uitgehongerd en ziek werden. 

Twee dagen na de Japanse capitulatie riepen de Indonesische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Dit leidde tot een gewapend conflict tussen Nederland en Indonesië, dat bekend staat als de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog of de Politionele Acties. Nederland probeerde met militair geweld zijn gezag over Nederlands-Indië te herstellen, maar stuitte op hevig verzet van de Indonesische troepen (TNI) en andere nationalistische groepen. Onder internationale druk, vooral van de Verenigde Staten, moest Nederland uiteindelijk de soevereiniteit over vrijwel de gehele archipel overdragen aan Indonesië op 27 december 1949. Aan de oud-KNIL-militairen werd een onafhankelijk Abon beloofd door de Nederlandse regering. Tot het zover was werden de Molukkers in Nederland gehuisvest.

 

Eén gedachte over “INDIË HERDENKING OP VLAARDINGSE BEGRAAFPLAATS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *