WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EIS: 8 JAAR CEL VOOR INTERNATIONALE DRUGSHANDEL NA PROCESAFSPRAKEN

ROTTERDAM- Tegen een 47-jarige man, verdacht van internationale drugshandel, is een celstraf geëist van acht jaar en een geldboete van 200.000 euro. De man is in mei 2022 in Servië opgepakt en een jaar later uitgeleverd aan Nederland. Vanmorgen stond hij terecht in Rotterdam, waar bekend werd dat het Openbaar Ministerie (OM) met de advocaat van de verdachte procesafspraken heeft gemaakt. De strafeis is daarom met een derde verlaagd en er wordt een boete geëist. De advocaat van de verdachte zal zich niet verzetten tegen de bewijzen of de rechtmatigheid van de strafzaak. De rechter beslist uiteindelijk of deze straf wordt opgelegd. Het OM hoopt met dit soort strafzaken belangrijke spelers uit de markt te halen en het verdienmodel van drugscriminelen te verstoren

De verdachte, geboren in Utrecht, emigreerde in 2021 naar Montenegro. Tijdens een bezoek aan Servië is hij op verzoek van Nederland aangehouden. De politie kwam hem op het spoor via versleutelde chats in de berichtendienst Sky-ECC. Uit deze berichten bleek dat hij een belangrijke rol speelde bij de invoer van grote hoeveelheden cocaïne. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij vier transporten van in totaal 1400 kilo cocaïne, verstuurd vanuit Zuid-Amerika naar havens zoals Antwerpen, Rotterdam, Le Havre en Valencia.

In de chats ging de verdachte schuil onder de naam Picasso. Foto’s en gegevens van de Albanese autoriteiten bevestigden zijn identiteit. Andere deelnemers in de chatgroepen gebruikten namen als El Presidente en El Ganador, die inmiddels zijn toegeschreven aan veroordeelde criminelen zoals Jos Leijdekkers.

De officier van justitie wijst op de nauwe samenwerking tussen de deelnemers aan de drugstransporten. Ze investeerden gezamenlijk in de smokkeltrajecten en deelden de winst. De verdachte was betrokken bij meerdere transporten, wat volgens het OM een – naar Nederlandse begrippen – forse gevangenisstraf rechtvaardigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *