WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KETI-KOTI BIJEENKOMST SCHIEDAM GEANULEERD

SCHIEDAM- De Keti-Koti bijeenkomst die gisteravond in het Stedelijk Museum Schiedam zou plaatsvinden, is geannuleerd. Geïnteresseerden die zich hadden aangemeld, hebben hierover een bericht ontvangen. Het programma zou om 19.00 uur beginnen en rond 21.00 uur eindigen.

De bijeenkomst was bedoeld om de trans-Atlantische slavernij (destijds uitgevoerd door een elitaire bovenlaag) te herdenken en de afschaffing ervan door Nederland in Suriname en op de Nederlandse Antillen te vieren. Het programma in het Stedelijk Museum draaide om een dialoog over de vermeende doorwerking van het koloniale en slavernijverleden in het heden. De dialoog, getiteld ‘Terug in Balans’, zou worden geleid door Auset Ankh Re, een cultureel neuro-emotioneel expert.

In 2018 concludeerde een uitgebreid onderzoek door het Gemeentearchief dat Schiedam geen slavernijverleden heeft. Nieuwe documenten die op verzoek van de OPS werden gepresenteerd en een slavernijverleden alsnog zouden aantonen, leverden – na maanden van aarzelen door wethouder Anouska Biekman (D66) om de stukken te tonen – geen ander beeld op.

Wethouder Biekman zet zich echter vol in om racisme, discriminatie en het niet bestaande slavernijverleden van Schiedam onder de aandacht te brengen. Eind april werd dit duidelijk uit de beantwoording van vragen die AOV en OPS stelden over haar aanpak. Dit jaar zal de wethouder ook aandacht vragen voor deze zaken in aanloop naar de viering van Schiedam 750 jaar stadsrechten. Naast discriminatie en racisme staan de thema’s ‘verbinden’ en ‘ontmoeten’ centraal. Deze thema’s zouden zijn besproken tijdens besloten ‘inclusie diners’, georganiseerd door de gemeente. Wat daar precies is besproken, blijft onduidelijk. Er zou zijn gespeculeerd over het verwijderen van standbeelden en het vervangen van straatnamen, maar de officieel uitgesproken tekst van een omstreden lezing wordt niet openbaar gemaakt.

Foto (archief): Keti Koti Rotterdam

5 gedachten over “KETI-KOTI BIJEENKOMST SCHIEDAM GEANULEERD

  1. Is er ook een reden bekend?
    Zou het kunnen zijn dat er weinig tot geen mensen ernaar toe willen omdat ze ‘doodziek’ van mevr Biekman haar persoonlijke strijd worden?
    Als er één bezig is om verdeeldheid te zaaien is zij het wel.

  2. Eindelijk een beetje gerechtigheid , opzouten met dat eindeloze slachtoffergelul . Hoeveel blanken zijn er in een ver verleden wel niet slaaf geweest ten tijde van onderdrukking door een of ander regime ? Daar hoor je toch ook helemaal niets meer van …………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *