WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LIANE DEN HAAN NAAR RAAD VAN BESTUUR ZONNEHUISGROEP VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Liane den Haan, de politica die bekendstaat als de zetelroofster van 50PLUS, heeft een nieuwe baan gevonden als bestuurder van Stichting Zonnehuisgroep Vlaardingen. Zij gaat vanaf 1 november samenwerken met Arjan in ’t Veld, die ook deel uitmaakt van de nieuwe Raad van Bestuur. Zij nemen het stokje over van Aukje van Kalsbeek, die de organisatie sinds juni 2022 tijdelijk leidde. Den Haan wordt door de Zonnenhuisgroep geprezen om haar ruime ervaring met de ouderenzorg. Ze heeft een verpleegkundige achtergrond en was eerder de directeur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Ook in de Tweede Kamer hield ze zich bezig met ouderenzaken. De Raad van Toezicht van Zonnehuisgroep Vlaardingen is daarom zeer tevreden met haar aanstelling.

Den Haan is echter vooral berucht om haar vertrek uit 50PLUS, waar ze de lijsttrekker was bij de dik verloren verkiezingen in maart 2021 (De partij ging van vier zetels in 2017 naar één zetel in 2021). Ze stapte per 11 mei 2021 uit de partij, maar behield wel haar Kamerzetel, waardoor ze een eenmansfractie vormde onder de naam Groep Den Haan. Hierdoor raakte 50PLUS zijn enige zetel kwijt en verdween uit de Tweede Kamer. Dit werd door veel mensen gezien als een ondemocratische actie, die veel kritiek en verontwaardiging opriep in Den Haag. Den Haan had als lijsttrekker van 50PLUS veel ruzie met het bestuur en de leden van de partij. Ze voelde zich niet thuis bij 50PLUS en zei dat ze haar doelstellingen niet kon waarmaken binnen de partij. Ze beweerde ook dat ze werd dwarsgezeten en geïntimideerd tijdens de verkiezingscampagne. Een ander punt van onenigheid was het pensioenakkoord, waar 50PLUS fel tegen was, maar Den Haan doodleuk steun aan heeft gegeven.

Den Haan was voor haar periode bij 50PLUS de directeur-bestuurder van de ANBO, van 2005 tot 2020, waar ze het ene na het andere conflict had met de lokale afdelingen, die haar beschuldigden van machtsmisbruik en financiële wanorde. Een van de belangrijkste conflicten bij de ANBO ontstond toen Den Haan in 2015 de rekeningen van de lokale afdelingen liet blokkeren. Ze zei dat ze dat deed om fraude te voorkomen, maar veel afdelingen waren daar woedend over. Ze vonden dat Den Haan hun autonomie en geld afpakte. Sommige afdelingen richtten nieuwe ouderenverenigingen op of stapten over naar andere bonden.

Door deze ruzies verloor de ANBO, onder leiding van Den Haan, veel leden en invloed. In een paar jaar tijd daalde het ledenaantal van ruim 180.000 naar ongeveer 75.000, maar Den Haan ontkende dat er een leegloop was en zei dat ze bezig was met veranderingen waarbij heilige huisjes omgingen.

4 reacties op “LIANE DEN HAAN NAAR RAAD VAN BESTUUR ZONNEHUISGROEP VLAARDINGEN

  1. Hier zal ze hoogstwaarschijnlijk weer hetzelfde flikken. Eerst haar reet ergens indraaien dan snel pleiten om beter te worden. Frankeland zal de volgende ‘uitdaging’ zijn. Daar krijg je nog meer betaald als mooi prater.
    Kennis van zaken hoef je vrijwel niet hebben. Zolang je maar een naai en snaai mentaliteit bezit.

  2. Wat een klucht. Welke zwakzinnige stelt deze dame aan? Raad van Bestuur? Die mogen dan ook direct naar huis. We pakken de popcorn erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *