WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘MINDER INTERCITY’S SCHIEDAM CENTRUM IS GEEN PROBLEEM’

SCHIEDAM- Volgens Vivianne Heijnen (CDA), de demissionaire staatssecretaris, is het geen probleem om het aantal intercitystops op station Schiedam Centrum te verminderen. Dat maakt Heijnen duidelijk in reactie op vragen van Pieter Grinwis van de ChristenUnie, die zich zorgen maakt over de gevolgen van minder intercity’s in Schiedam. Vanaf 2025 zullen er per uur vier in plaats van zes intercity’s stoppen op het Schiedamse station, om de kosten van de dienstregeling te drukken. Dit houdt in dat reizigers naar Rotterdam, Den Haag en Amsterdam meer tijd kwijt zijn of moeten overstappen.

Volgens Heijnen is deze maatregel nodig, omdat het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) extra kosten met zich meebrengt. Het PHS beoogt om hoogfrequente en snelle verbindingen te realiseren op de drukste trajecten in de Randstad, waaronder op station Schiedam Centrum. Vanaf 2025 zullen er twee extra Sprinters per uur rijden tussen Den Haag en Rotterdam, die ook stoppen op Schiedam. Ook zullen er twee intercity’s per uur rijden tussen Den Haag en Rotterdam en verder naar Noord-Brabant.

Heijnen stelt dat er onder de huidige Hoofdrailnetconcessie geen sprake is van een verslechtering van de stationsbediening op Schiedam. Sinds december 2023 stoppen er meer treinen op het Schiedamse station, namelijk een extra spits-Intercity tussen Arnhem en Rotterdam. Gedurende de rest van de dag stoppen er vier intercity’s per uur op Schiedam, wat gelijk is aan de dienstregeling van 2023.

De staatssecretaris heeft de conceptdienstregeling voor 2025 op 8 februari 2024 ter beoordeling voorgelegd aan consumentenorganisaties en lokale overheden. Heijnen houdt rekening met de eisen uit de nieuwe concessie voor het Hoofdrailnet, die voor de jaren 2025-2033 aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) is gegund. Heijnen schrijft dat het zonder voldoende reizigers niet overal mogelijk zou zijn om de extra infrastructuur direct te benutten. Zo zou de vijfde en zesde Sprinter tussen Den Haag en Rotterdam wegens achterblijvende reizigersaantallen later dan 2025 door NS worden ingevoerd. Dat zou betekenen dat de baten van de extra infrastructuur niet meteen worden bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *