WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NA JAREN STRIJD: NIEUWE SKATEVLOER MUSEUMPARK ROTTERDAM

ROTTERDAM- De skaters in het Rotterdamse Museumpark krijgen een nieuwe vloer die aan hun wensen en de gemeentelijke veiligheidsnormen voldoet. De skaters hebben ook mee kunnen beslissen over het soort ondergrond. De aannemer is al gestart met de bouw van de nieuwe vloer, die naar verwachting deze zomer klaar zal zijn.

De nieuwe skatevloer is het resultaat van drie moties die in september 2021 door de gemeenteraad zijn aangenomen. De moties, ingediend door de fracties van D66 en SP, vroegen het stadsbestuur om maximale inzet te plegen om een goed skatebaar Museumpark te realiseren, in afstemming met de skaters en de actiegroep Save Museumpark. Ook werd er een bedrag van 112.500,- euro vrijgemaakt voor de gewenste maatregelen.

Om tot overeenstemming te komen met de skaters over een goed skatebare ondergrond, zijn in de zomer van 2022 op het oude evenementendek proefvakken aangelegd met een afwerkingslaag in verschillende korrelgradaties. Deze zijn door de gemeente getest op veiligheid (stroefheid) en door de skaters getest op skatebaarheid. Omdat dit niet direct het gewenste resultaat opleverde, zijn de proefstukken geschuurd en gecoat, totdat dit een acceptabel proefvak opleverde: acceptabel voor de skaters en stroef genoeg vanuit de veiligheidseisen van de gemeente. Dit proefvak is als uitgangspunt genomen voor de vloer die op het nieuwe evenementendek wordt aangelegd.

Met de skaters is over een langere periode regelmatig afstemming geweest over hun wensen ten aanzien van het nieuwe evenementendek. De uitgangspunten voor de nieuwe vloer zijn gedeeld met de woordvoerders van de skaters en op 10 juli 2022 ter plekke op het evenementendek toegelicht door een groep vertegenwoordigers van zo’n 15 skaters. Zij hebben aangegeven heel verdrietig te zijn over het slopen van het oude dek. De skaters begrijpen de aanleg van de nieuwe vloer en de eisen waaraan deze vloer moet voldoen, maar hadden het liefste de oude vloer behouden. Daarom hebben de skaters aangegeven dat ze niet zullen melden ‘tevreden’ te zijn. Wel gaan ze ervan uit dat een zo prettig mogelijk skatebare vloer wordt gerealiseerd.

Vertegenwoordigers van de actiegroep Save Museumpark hebben ook een externe deskundige laten meedenken in dit proces. Deze adviseerde op het nieuwe evenementendek geen zogenaamde skatestoppers toe te passen. Dit advies is opgevolgd: er komen geen skatestoppers op het nieuwe evenementendek. Ook adviseerde deze deskundige om alle natuurstenen randen op een ‘stompe’ manier af te werken, zodat er over de randen van de groenvakken geskatet kan worden. Dat laatste advies is niet opgevolgd omdat dit een grote wijziging in het inmiddels gegunde bestek zou betekenen die zowel financieel als qua planning niet haalbaar was.

Het Museumpark trekt skaters uit binnen- en buitenland. Het park is ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas en bestaat uit verschillende zones met elk een eigen sfeer en functie. Het evenementendek is een van de zones en wordt gebruikt voor festivals, markten en andere activiteiten. Het dek is ook geliefd bij de skaters vanwege de vele obstakels en mogelijkheden om te skaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *