WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NACHT VAN DE GESCHIEDENIS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Vriend en vijand staan centraal op 11 oktober tijdens De Nacht van de Geschiedenis in Schiedam. De geschiedkundige nacht vindt altijd op een aantal historische locaties in de binnenstad plaats. Eén van de charmes van de Nacht is dat het publiek fraaie gebouwen kan betreden die niet altijd toegankelijk zijn en daar lezingen of andere manifestaties bijwoont. Voor de editie van 2014 – op zaterdag 11 oktober a.s. – is weer een uniek programma samengesteld rondom het landelijke thema ‘Vriend en vijand’.

Het publiek heeft na de opening om 20.00 uur in de Westvestkerk de keuze uit verschillende presentaties die tegelijkertijd beginnen op verschillende locaties. Er zijn lezingen in onder meer het Jenevermuseum, het Stedelijk Museum Schiedam, de Kappelhof, het Zakkendragershuisje, de Havenkerk, Jeneverie ’t Spul, de St. Joris Doele. Hierdoor kan iedere bezoeker voor zichzelf een programma samenstellen al naar gelang de eigen interesses en voorkeuren.

Op de Schiedamse Nacht van de Geschiedenis, op 11 oktober, is ook aandacht voor cricket. Schiedam is de enige stad in Nederland waar cricket zich tot een volkssport heeft ontwikkeld. Soms zie je zelfs op veldjes of pleintjes groepjes spelers die met bats en een primitieve wicket in de weer zijn. Wat heeft dat met ‘Vriend en vijand’ te maken? De beide grote cricketverenigingen Hermes DVS en Excelsior ’20 geven elkaar al bijna een eeuw geen duimbreed toe. En wie zich bijvoorbeeld voorstelt als ‘Hermeskist’ geeft daarmee iets wezenlijks prijs over zijn identiteit.

Daarnaast heeft het publiek net als in vorige jaren de keus uit vele verschillende presentaties. ’t Gaat niet alleen over de rivaliteit van de cricketers maar ook over de vaak hardhandige wijze waarop de Schiedamse en de Vlaardingse jeugd hun onderlinge conflicten uitvochten in de twintigste eeuw.
Daartoe worden tijdens deze editie zelfs Vlaardingse bezoekers per bus uit de buurstad aangevoerd. Ook komt aan de orde de manier waarop de Schiedammers in de eerste wereldoorlog eerst Belgische vluchtelingen opvingen en daarna Poolse vrijheidsstrijders. En belicht zal worden hoe jonker Frans van Brederode, een held voor vele Rotterdammers naar wie zij een brede straat hebben genoemd, heftig zijn neus stootte toen hij in 1489 met zijn bondgenoten uit de Maasstad Schiedam trachtte te veroveren.
Daarnaast is er natuurlijk ruim aandacht voor specifiek Schiedamse aangelegenheden, zoals bijzondere ‘Vriend en Vijand-objecten’ uit de historische collectie van de stad. We wandelen langs de plekken waar François Haverschmidt woonde en werkte totdat hij in zijn pastorie op de Lange Haven de laatste en noodlottige ontmoeting had met zijn worgengel.

Het slotfeest vindt plaats vanaf 23.00 uur in de St Jorisdoele, het hoofdkwartier van de schutterij, een onverschrokken burgerwacht, die in zijn lange geschiedenis gelukkig nooit tegen een gewapende vijand in het veld hoefde te treden.
Daar sluiten we af met een borrel, een quiz en nog maar eens een borrel terwijl we luisteren naar de klanken van George Samples, vier professionele en enthousiaste jazzmuzikanten afkomstig van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Deze afwisselende historische en cultuurhistorische nacht is een reis waard naar de prachtige historische binnenstad van Schiedam. Laat U verrassen!