WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE BESTEMMING GLASFABRIEK SCHIEDAM MET BEHOUD CULTUURHISTORIE

SCHIEDAM- Om de historie van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg in Schiedam te behouden tijdens de herontwikkeling van het terrein, worden ook de cultuurhistorische aspecten meegenomen in de plannen. Dat heeft het stadsbestuur deze week nog eens bevestigd nadat hier vanauit de raadscommissie in 2022 al om was verzocht. Dit betekent dat niet alleen de fysieke herinneringen aan de glasfabriek behouden blijven, maar ook de verhalen en het immateriële erfgoed van de fabriek beter kunnen worden vastgelegd.

Een aantal historische gebouwen van de glasfabriek is aangewezen als gemeentelijk monument. Dit zorgt ervoor dat de historische context van de glasfabriek zichtbaar blijft in de nieuwe buurt. Ontwikkelaars hebben in hun plannen voor Glasbuurt-West gebruik gemaakt van de historie van het gebied, wat terugkomt in de architectuur en inrichting van de openbare ruimte.

Voor de uitwerking van bouwplannen in Nieuw-Mathenesse is een gemeentelijk kwaliteitsteam ingesteld, onder leiding van een externe stedenbouwkundige. Dit team ziet toe op een goede omgang met de monumentale waarden van de gebouwen. Daarnaast is in het bestemmingsplan Nieuw-Mathenesse Glasbuurt-West een dubbelbestemming Waarde-Cultuurhistorie opgenomen, wat planologisch borgt dat cultuurhistorische waarden worden meegenomen in de besluitvorming.

Met deze maatregelen is de gemeente ervan overtuigd dat de historie van de glasfabriek zichtbaar en beleefbaar blijft in de nieuwe woon-werkbuurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *